Cazul Dan Sova. Tariceanu si Ilie Sarbu, iritati de caracterul obligatoriu al deciziei Curtii Constitutionale

T.d. | 23.04.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, alaturi de liderul senatorilor social-democrati, Ilie Sarbu, s-au aratat iritati de faptul ca decizia Curtii Constitutionale a venit ca o obligatie in cazul Dan Sova. Mai mult, sustin senatorii, prin decizia data CCR “ii indruma” sa incalce Legea Fundamentala.

Informatiile apar in urma discutiilor purtate in sedinta Biroului Permanent de luni, acolo unde senatorii au luat in dezbatere problematica hotararii privind votul dat in cazul lui Dan Sova. Dialogul dintre acestia a fost transcris in stenograma sedintei.

Tariceanu, ca presedinte al Senatului, s-a prevalat din nou de “dreptul suveran de a emite legi” de care dispune Legislativul.

Stimati colegi, o clipa numai. Parlamentul, ca institutie reprezentativa a poporului, are dreptul suveran de a emite legi, hotarari si asa mai departe. Prin urmare, daca are dreptul suveran, nu are nimeni voie sa incalce acest drept suveran. Prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala intervine si noi incepem sa partajam suveranitatea Parlamentului cu Curtea Constitutionala in privinta adoptarii anumitor acte, decizii, legi. Deci, din acest moment, suveranitatea Parlamentului, totala, inceteaza si convenim sa o impartim cu Curtea Constitutionala”, a spus Tariceanu in sedinta Biroului Permanent.

De altfel, seful Senatului nu a ezitat sa paseze responsabilitatea catre Comisia Juridica, “sa-si sparga putin capul” si cei din Comisie.

"Cel mai bine ar fi sa trimitem aceasta chestiune Comisiei juridice, sa dam juristilor din Comisia juridica posibilitatea sa-si sparga putin capul si sa vina cu un raspuns. In acelasi timp, chestiunea asta ar parea o modalitate prin care, chipurile, Senatul ar incerca sa traga de timp", a comentat Tariceanu, potrivit Ziare.com.
 

Fundatura lui Chelaru

Si vicepresedintele Ioan Chelaru (PSD) a comentat pe baza deciziei Curtii Constitutionale. Social-democratul a sustinut ca CCR ii “baga intr-o fundatura”.

Asta, explica Ioan Chelaru, “pentru ca stabileste, pentru prima data in istoria si a Curtii Constitutionale si a Senatului, o obligatie negativa", si anume "obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta plenului din 25 martie 2015", or aceea nu exista.
 

Senatorii se simt obligati

In discutia din Biroul Permanent a intervenit si liderul senatorilor PSD. Ilie Sarbu s-a aratat deranjat de caracterul obligatoriu al deciziei CCR.

"Citeam art. 2, aici. Cred ca l-a mai citit colegul Moga. Deci, Curtea aici nu lasa niciun fel de interpretare. Obligatia. Adica, eu te oblig. De la om la om, cand vin si spun , e una, cand spun , e alta. e alta... Sunt mai multe formule de exprimare. Aici e radicala. Zice clar: obligatia de a redacta. Acum, Senatul, ca institutie... ma rog, suprema... (...) Suverana si, ma rog, putem sa-i mai adaugam si alte, si alte, ma rog, calificative si atribute aici, la obligatia pe care o are fata de Curte, mai poate sa stea pe ganduri? Ca, altfel, ne complicam, vorbim doua ore si...", a comentat Ilie Sarbu.

De altfel, el si-a intrebat colegii: "Credeti ca Inalta Curte, in intelepciunea ei, toti judecatorii de acolo, cand au redactat acest articol, n-au stiut situatia in care suntem noi?”, fiind aprobat de Tariceanu.

"Inseamna ca ei au cerut.... Ei, ca paznicii sau, ma rog, supraveghetorii de baza ai Constitutiei, au cerut sa incalcam procedurile noastre si chiar legea. Ei asta ne cer in fond", a continuat Ilie Sarbu, fiind din nou sustinut de seful Senatului.

"Si atunci, ce facem, ca ei spun: va obligam? Noi suntem obligati s-o facem sau nu suntem obligati s-o facem? Asta e problema", a subliniat Ilie Sarbu.

"Practic, ne indruma sa incalcam Constitutia", si-a completat Ion Chelaru colegul.
 

  • Dupa ce a fost redactata de Comisia Juridica din Senat si aprobata miercuri in Biroul Permanent, hotararea in privinta votului dat in cazul Dan Sova a fost publicata in Monitorul Oficial.
  • Tudor Barbu, viceliderul grupului senatorilor Partidului National Liberal, a anuntat ca PNL a depus astazi o sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei legata de hotararea redactata de Senat privind votul dat in cazul Dan Sova
  • Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, a declarat, astazi, ca in cazul in care hotararea publicata de Senat in privinta votului dat in 25 martie in cazul Dan Sova este declarata neconstitutionala, votul trebuie reluat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22