Cazul Ghita/RTV: Jucan va sesiza DNA impotriva Romania TV pentru favorizarea infractorului

Dora Vulcan | 29.12.2016

Sub titlul "RTV complice la fuga lui Sebastian Ghita", Valentin Jucan, membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), a anuntat ca va sesiza DNA în legătură cu dosarul 2457/1/2016 si ca va solicita organelor competente să confirme complicitatea postului RomâniaTV la fuga lui Sebastian Ghiță, respectiv favorizarea infractorului.

Pe aceeași temă

 

 

Postarea integrala facuta de Valentin Jucan, membru CNA, pe pagina sa de Facebook

 

 

ROMÂNIA TV, COMPLICE LA FUGA LUI SEBASTIAN GHIȚĂ

// FAPTELE //

> Luni, 19 decembrie, începând cu ora 16, postul de televiziune RomâniaTV difuzează periodic un anunț prin care publicul este informat că, începând cu ora 23:00, Sebastian Ghiță se va afla în studiourile RomâniaTV și va face dezvăluiri;

> Tot luni, începând cu ora 19:00, Sebastian Ghiță participă la o întâlnire cu membrii Comisiei de control a SRI, la o vilă de protocol;

> În jurul orei 22:00, postul de televiziune România TV sistează promo-ul în legătură cu apariția lui Sebastian Ghiță în studiourile postului, fără a menționa motive sau alte informații;

> Luni noaptea apar primele date de la surse judiciare care arată că filajul poliţiştilor de la Direcţia Operaţiuni Speciale îl pierde pur şi simplu pe Sebastian Ghiţă;

> Miercuri, ora 13, postul de televiziune România TV, anunță difuzarea unei înregistrări cu Sebastian Ghiță, cu o zi înainte de data la care acesta trebuie să se prezinte la poliție pentru confirmarea controlului judiciar;

> prezentatorul postului afirmă:

"Mergem mai departe cu o inregistrare uluitoare care poate provoca un adevarat cutremur pe scena politica la acest moment. Sunt dovezi incontestabile prezentate de Sebastian Ghita, acesta vorbeste despre legaturile sefei DNA Laura Codruta Kovesi si la cel mai inalt nivel cu politicienii dar si sefi ai serviciilor straine. Vedeti in clipele urmatoare inregistrarea despre care vorbim, pe care a lasat-o Sebeastian Ghita la redactie acum o saptamana."

> De rețiunut este faptul că se afirmă că întegistrarea a fost lăsată în redacția RomâniaTV cu o săptămână în urmă;

> Astăzi, 29 decembrie, fostul deputat Sebastian Ghiţă nu se prezintă la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, unde era aşteptat la ora 10.30, pentru a semna conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar dispus în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. Dosarul are numărul 2457/1/2016 și este singurul în care fostul deputat are control judiciar.

// APRECIERI //

Analiza înregistrării arată cu claritate faptul că întegistrarea a fost realizată de profesioniști. Au fost cadre modificate, probabil scurtat minutajul. Nu cred că mă înșel dacă afirm că înregistrarea a fost realizată în chiar unul dintre birourile postului de televiziune. (Hol, dreapta)

Aspectele grave sunt, însă, altele.

În preambulul difuzării înregistrării, prezentatorul afirmă cu subiect și predicat faptul că înregistrarea se află în redacție de o săptămână, lăsată chiar de Sebastian Ghiță. Sursele pe care le am afirmă că ar exista cel puțin 10 astfel de înregistrări.

Pe lângă faptul că existența acestor înregistrări probează premeditarea dispariției lui Sebastian Ghiță, postul de televiziune RomâniaTV se face culpabil de favorizarea infractorului, adică părtaș la fuga fostului deputat.

Anunțul postului cum că înregistrarea se află în posesia acestuia de o săptămână ridică legitima întrebare, ca esență a jurnalismului corect: de ce nu a fost difuzată înregistrarea imediat după intrarea în posesie? Consider că răspunsul este unul clar, acela că difuzarea a fost programată cu precizie, data, cu o zi înaintea constatării în mod oficial a încălcării controlului judiciar. Cu alte cuvinte postul acționează după un calendar bine stabilit. Mai mult, faptul că luni postul a difuzat anunțul că Sebastian Ghiță se va afla în platourile RomâniaTV este, de fapt, o altă probă a complicității, mesajul având ca scop inducerea în eroare a autorităților care aveau misiunea de a-l ține sub supraveghere pe Sebastian Ghiță. Ce sens are să faci un astfel de promo când tu, post de televiziune, aflat în posesia înregistrării, știi că Sebastian Ghiță de fapt nu va veni la televiziune ci se va face nevăzut, imediat după recepția organizată de SRI. Practic, între ora terminării recepției și ora la care era anunțată apariția la TV a lui Sebastian Ghiță (aprox. 2 ore) s-a produs schimbul de mașini care l-a făcut dispărut pe fostul deputat.

Procurorii pot cere caseta originală, așa cum, de altfel, și eu o voi face, ca membru CNA. Analiza tehnică a casetei și a echipamentelor de înregistrare poate arăta unde a fost realizat filmul. Tot în această procedură este de reținut ca posibilă investigare firma fostei secretare a lui Sebastian Ghiță, firmă de producții video, firmă care a realizat și clip-urile de campanie electorală ale Partidului România Unită. (În clipurile difuzate, în partea de jos, este marcată firma care a realizat materialul.)

// CONCLUZII //

Față de aspectele menționate sumar mai sus voi formula plângere la Direcția Națională Anticorupție, în legătură cu dosarul 2457/1/2016, respectiv voi solicita organelor competente să confirme complicitatea postului RomâniaTV la fuga lui Sebastian Ghiță, respectiv favorizarea infractorului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22