Cazul Sorin Oprescu. Mita de UN MILION DE EURO, aparate de bruiaj, 25 de la Mogosoaia

Tudor Despina | 08.09.2015

Intre 2013 si 2015, Sorin Oprescu ar fi primit in jur de 1 milion de euro cu titlu de mita. Informatia apare in referatul procurorilor la propunerea de arestare preventiva a primarului general al Capitalei. Sumele virate lui Oprescu la fiecare intalnire variau intre 20.000 si 60.000 de euro.

Pe aceeași temă

Masuri de precautie

Potrivit referatului la propunerea de arestare preventiva, Sorin Oprescu ii cerea denuntatorului sa fie precaut atunci cand venea spre domiciliul sau:

Tot cu aceasta ocazie, inculaptul OPRESCU SORIN MIRCEA i-a mai spus lui (…) sa fie atent cand vine acolo, in sensul de a se deplasa pe mai multe strazi din (…) inainte de a ajunge la imobil si, totodata, sa se uite in spatele sau ca sa verifice sa nu fie urmarit”, se arata in referatul DNA.

Mai mult, arata anchetatorii, “referitor la masurile de precautie ale inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, (…) a mai indicat ca intr-un foisor aflat in curtea imobilului de la (…) se afla un aparat de aproximativ 100 X 75 cm in care sunt obligati sa isi lase telefoanele mobile atunci cand discuta in foisor. Despre acest aparat (…) i-a spus ca ar bruia semnalul telefoanelor, astfel incat sa nu fie interceptate”.
 

"Ba, dar ce-i iubirea asta?"

Ca argument in sustinerea acuzatiilor fata de primar, procurorii anticoruptie mai arata: “caracterul infractional al activitatii desfasurate de inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA, (…), zis “(…)” si (…), vizibil si in comportamentul Primarului la intalnirea anterioara, a fost confirmat de acesta pe parcursul discutiei, cand a aratat ca:

<… dar din ce mi-a transmis el a fost, de-aia m-am gandit imediat la (…), nu la … . Am zis dom’le, retea, chestii, asta a fost servitoare la ala in casa. Si-am zis , sa nu zica cine stie ce ai facut, ca nici n-ai nimic si dupa aia te ia de fraier ca de-asta, ca .

Ultima dintre expresii reprezinta o rationalizare de catre inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA a modului in care este perceputa, din exterior, relatia foarte stransa intre cei trei, precum si exprimarea clara a intentiei de ascundere a acestei relatii pe parcursului supravegherii”, se mai arata in referatul DNA.
 

25 de la Mogosoaia

In continuare, arata anchetatorii, cu ocazia unei intalniri cu denuntatorul, desi acestuia ii murise un bunic, Sorin Oprescu ar fi cerut presupsa suma de bani cu titlu de mita in seara aceleasi zile.

In dimineata zilei de 05.09.2015”, explica procurorii in referat, “inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA s-a intalnit cu (…) si, desi a aflat ca bunicul acestuia tocmai decedase, a stabilit ca (…) sa-i remita suma de bani in aceeasi zi, la o intalnire ce urma sa aiba loc in jurul orei 19.00-19.30 la imobilul apartinand Primarului (, ).

La aceasta intalnire (…) i-a remis inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA suma de 25.000 euro provenind din cei 60.000 euro remisi de denuntatori, totodata spunandu-i ca <25 de la Mogosoaia>.

Reactia inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA a fost aceea de a spune ”, potrivit referatului DNA.
 

"Nu dam declaratii, chemam avocatul"

Ulterior acestei intalniri, Oprescu ar fi plecat de la resedinta sa in masina personala, el fiind oprit in trafic de procurori.

Cu ocazia efectuarii perchezitiei corporale si a autoturismului (…), solicitandu-i-se predarea sumelor de bani aflate asupra sa ori in autoturism, inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA a predat suma de 5.000 euro, formata din trei bancnote in cupiura de 100 de euro si 94 de bancnote in cupiura de 50 de euro, despre care a spus ca ii apartin si i-a luat de la casa sa din (…)”.

Ulterior, dupa ce a fost condus la sediul DNA, Sorin Oprescu a discutat cu una dintre persoanele implicate in dosar pe holul institutiei, “indicandu-i in mod repetat ca <Nu dam declaratii>, , >”, potrivit sursei citate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22