Cazul Sorina: Procurorul general nu știe de ce i-a fost reținut pașaportul de către Secția Specială

Laurentiu Gheorghe | 15.07.2019

Procurorul general Bogdan Licu s-a dus luni dimineață să-l întrebe pe procurorul de caz de la Secția Specială, Mihaiela Iorga Moraru, motivele reținerii pașaportului fetei de 8 ani din Baia de Aramă.

Pe aceeași temă

„Am venit să am o discuție cu colegii de la Secția de investigare a infracțiunilor în justiție. Voiam să fac acest lucru mai demult, dar având în vedere acțiunile pe care le-am introdus în cazul Sorina. (...) având o sentință definitivă, m-am gândit să am o discuție. Voi pune niște întrebări vis-a-vis de reținerea pașaportului. Nu pot să vă răspund la această întrebare, nu am discutat nici cu procurori din cadrul secției ( în ceea ce privește reținerea pașaportului, dacă este o măsură abuzivă - n.r.). Vreau să aflu motivația pentru care i s-a reținut pașaportul. Am venit eu aici, pentru că ei sunt mai mulți și eu sunt unul singur", a declarat Bogdan Licu, citat de Mediafax.

El a subliniat că nu se pune problema unei intervenții personale în acest dosar deschis de Secția Specială în care este anchetat procurorul de la Craiova care a ridicat-o pe fetiță de la asistenta maternală pentru că „niciun procuror-șef din această țară nu are dreptul să ceară unui coleg sau subordonat și să îi indice ce să facă într-un dosar".

Secția Specială, stat în stat

"În același timp, orice șef din țara asta, pe aria lui de competență, este obligat să știe ce dosare sunt în lucru și ce fac colegii lui în aceste dosare. Mă aștept la o deschidere din partea colegilor de la Secția specială, am mai avut o discuție, am mai spus o dată și o să o repet, ca această secție este parte componentă a Ministerului Public și sunt niște probleme legislative. Am atacat la CCR sintagma procuror ierarhic superior, care te-ar duce cu gândul ca prin procuror ierarhic superior, în ceea ce privește secția înseamnă procuror șef al acestei secții, aici s-ar opri ierarhia. Nu este așa. Constituția spune clar cum este organizat Ministerul Public", a completat Bogdan Licu.

****

  • Procurorul general interimar Bogdan Licu a formulat o cerere de ordonanţă preşedinţială către Tribunalul Mehedinţi, prin care a solicitat interzicerea părăsirii ţării de către minoră. Tribunalul Mehedinţi a declinat competenţa către Judecătoria Drobeta Turnu Severin, de unde a ajuns la Tribunalul Olt, iar într-un final la Judecătoria Slatina.

  • Licu a contestat în instanţă și decizia judecătorilor prin care fetiţa din Baia de Aramă a fost dată spre adopţie şi a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minoră.

  • Curtea de Apel Craiova a hotărât, pe 11 iulie, să respingă cererea lui Licu de revizuire a adopţiei Sorinei, aceasta urmând a rămâne în continuare la soţii Săcărin, cu dublă cetăţenie română şi americană, care au adoptat-o. Aceeași instanță a respins, pe 5 iulie, cererea procurorului general prin care se solicita suspendarea adopţiei în cazul fetiţei din judeţul Mehedinţi.

  • Judecătoria Slatina a amânat pentru joi 18 iulie decizia prin care Sorina, fetița din Baia de Aramă, să poată părăsi țara împreună cu familia de români stabiliți în Statele Unite ale Americii, care a adoptat-o. Judecătoria Slatina este a cincea instanță chemată să soluționeze ordonanța președințială, după Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Tribunalul Mehedinți, Curtea de Apel Craiova și Tribunalul Olt.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22