ÎCCJ: Dosarul primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircea Gutău, va fi rejudecat

Redactia | 03.04.2018

ICCJ a decis rejudecarea dosarului în care primarul municipiului Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare pentru luare de mită, primul termen fiind stabilit pentru 14 mai. CEDO a decis în noiembrie 2016 că i-au fost încălcate dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil în acest proces.

Pe aceeași temă

 

 

"În temeiul art.465 alin.11 lit.b Cod procedură penală, admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Gutău Mircia împotriva deciziei penale nr.273 din data de 27 ianuarie 2010 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală, pronunțată în dosarul nr.698/57/2008. Desființează decizia penală, numai cu privire la revizuentul Gutău Mircia și dispune rejudecarea cauzei de către instanța de recurs. Fixează termen la data de 14 mai 2018, cu citarea părților. Definitivă", se arată în decizia instanței supreme, relatează HotNews.

 

În ianuarie 2010, Mircia Gutău a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, în același dosar primind o pedeapsă similară și fostul viceprimar al orașului. Cei doi au fost denunțați la DNA de către un om de afaceri care a reclamat că edilul și adjunctul său i-au cerut 50.000 de euro pentru a-i elibera un certificat de urbanism.

 

Mircia Gutău, condamnat definitiv în două dosare de corupție și eliberat condiționat, a câștigat, la alegerile din iunie 2016, un nou mandat de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, obținând peste 40% din voturi.

 

​Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, in data de 8 noiembrie 2016, ca primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, i-au fost încălcate dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil in procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care l-a condamnat la trei ani de închisoare după ce alte doua instanțe au pronunțat achitarea lui.

 

În esență, CEDO a stabilit ca drepturile apărării au fost „sensibil reduse” din cauza ca Gutău a fost condamnat doar pe baza marturiilor pe care primele instante le-au considerat insuficiente, fara a-i audia din nou pe martori. Aceleasi motive au stat la baza constatarii ca lui Gutau i s-a incalcat dreptul la aparare.

 

Mircia Gutau a declarat joi atunci ca va cere rejudecarea dosarului. El se arata increzator in sansele sale de castig si spunea ca, dupa castigarea procesului, se va indrepta impotriva celor care l-au condamnat si au instrumentat dosarul sau.

 

"Voi solicita rejudecarea cazului si sunt convins ca de aici incolo magistratii, procurorii vor fi mult mai atenti asupra deciziilor pe care le iau. (...) Daunele materiale le voi cere conform legii celor care mi-au produs suferinta. Voi cere statului roman si statul roman trebuie sa se indrepte impotriva celor care au falsificat documente, stenograme - si acest lucru este dat in decizia CEDO. Acesti oameni vor trebui sa raspunda.", declara Gutau pe 17 noiembrie 2016, la Antena 3.

 

Cercetarea penala a fost declansata in cazul Gutau in urma denuntului facut de mituitor in 2006. Conform declaratiilor acestuia, Mircia Gutau si subalternul sau, viceprimarul Nicolae Dicu, ar fi cerut, in perioada aprilie – iulie 2006, suma de 50.000 de euro de la omul de afaceri Constantin „Crinu” Popescu pentru a-l ajuta sa obtina un certificat de urbanism. Viceprimarul Dicu a primit 25.000 de euro din total, din care 20.000 de euro in 6 iulie 2006, cand a si fost surprins in flagrant delict de catre procurori.

 

18 iunie 2007 - Tribunalul Alba a decis achitarea lui Mircia Gutau si a viceprimarului Nicolae Dicu

 

10 decembrie 2007 - Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul DNA si a decis retrimiterea dosarului la Tribunalul Alba

 

28 martie 2008 - Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursurile celor doi inculpati, a casat sentinta Curtii de Apel Alba Iulia si a trimis dosarul pentru rejudecare la aceeasi instanta

 

9 aprilie 2009 - Curtea de Apel Constanta a respins apelul DNA. Inculpatii sunt achitati

 

27 ianuarie 2010 - Inalta Curte de Casatie si Justitie admite recursul DNA si ii condamna definitiv pe cei doi inculpati la cate trei ani si jumatate de inchisoare cu executare.

 

Mircia Gutau a candidat la alegerile locale din 2016 la Primaria municipiului Ramnicu Valcea pe listele Partidului Ecologist Roman, castigand un nou mandat, dupa ce PNL i-a respins candidatura din cauza celor doua condamnari la inchisoare cu executare pentru coruptie, desi avea cel mai bun scor in sondaje. Gutau a fost primar in Ramnicu Valcea intre 2004 si 2008, iar in 2008 a fost ales din primul tur pentru un al doilea mandat cu 72% din voturi.

 

In 2010 insa a fost condamnat definitiv pentru fapte de coruptie. In iunie 2014, Mircia Gutau a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova pentru a doua oara intr-un proces de coruptie la doi ani si sase luni inchisoare cu executare, dar magistratii au decis contopirea pedepselor si acesta a ramas in libertate.

 

Prima reacție a primarului la Antena 3 după aflarea deciziei ICCJ este relatată de Stiripesurse.ro:

 

"Greu de spus ce sentiment mă încearcă dupa 12 ani de umilinţă. Încerc sa fiu temperat. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns la aceasta faza, în care ÎCCJ să caseze soluţia de condamnare. Se judecă la Curtea Supremă şi rămân valabile soluţiile de achitare, ceea ce mă face să văd că sunt judecători care judecă după lege. Sunt convins că voi primi achitare pentru că nu se poate să nu existe nicio probă la dosar, nici măcar o înregistrare telefonică în care să fiu implicat. (...) Am spus „Nu” şi am ridicat mâna în sus. Au spus că e adevărat că am spus nu, dar că am făcut un semn cu mâna dreaptă că da. Ce au mai spus ei e că la plecarea denunţătorului i-am răspuns la salut cu „v-am pupat”. Şi îmi spun că  între mine şi denunţător e un grad de apropiere. ", a povestit Mircia Gutău la Antena 3.

 

Edilul a vorbit şi despre greutăţile întâmpinate în toată această perioadă.

 

"E ceva greu de imaginat. Am reusit să trec prin momentele grele, dar cel mai tare m-a durut umilinţa soţiei mele,  care a fost de 108 ori la mine în închisoare şi umilinţa de a sta la poartă. (...) Sunt imagini greu de imaginat. Norocul meu a fost că am o familie extraordinară. Au fost alături de mine şi acest lucru mi-a dat putere să înving”, a completat Gutău.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22