CCR a admis exceptia propriului judecator. Pivniceru vrea si pensie speciala de magistrat

Iulia Mincu | 05.05.2016

Curtea Constitutionala a admis in unanimitate sesizarea facuta de propriul judecator CCR, Mona Pivniceru, privind considerarea mandatului membrilor Curtii drept vechime la calcularea pensiei speciale de magistrat, informeaza Digi 24.

Pe aceeași temă

 In acelasi timp, Augustin Zegrean, presedintele CCR, al carui mandat expira in vara acestui an si-a depus dosarul pentru a primi pensie speciala de parlamentar. ” N-am putut rezista”,  fost replica lui Zegrean

 

 

Mona Pivniceru a ridicat exceptia de neconstitutionalitate pe  art.82 alin.(2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, intr-un proces cu Casa Judeana de Pensii Iasi. In virsta de 58 de ani, Pivniceru a fost cu intermitente magistrat pina in 2011- la Inalta Curte, la Curtea de Apel Iasi, Tribunalul si Judectoria Iasi-, dar si ministru al Justitiei pentru un an si membru CSM.

Din 2013 este judecator la CCR, iar recunoasterea acestei perioade ( mandatul unui judecator CCR este de 9 ani) drept vechime in magistratura ar ajuta-o sa ia si pensia speciala. Aceasta se poate obtine doar dupa 25 de ani vechime in magistratura si reprezinta 80% din venitul ultimei luni, cu toate sporurile.  Cum salariul unui judecator CCR este de peste 10.000, Pivniceru va incasa o pensie speciala de minimum 8.000 lei.

 

Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, spusese inainte de sedinta de joi ca asa ar fi normal si ca judecatorii CCR trebuie sa aiba aceeasi pensie ca si magistratii de la Curtea Suprema.

 

"Și judecătorii CCR pot să fie parte în proces, am avut ocazia de atâtea ori, ba ne-au dat unii în judecată, ba alții, acum ne-am dat noi, adică unii dintre noi. (...) Ar trebui multe făcute, dar legislația, în general, este necorelată. Sunt foarte multe probleme de necorelare legislativă. Sigur că și judecătorii Curții sunt magistrați. De exemplu, avem același salariu ca judecătorii de la Curtea supremă și toate celelalte drepturi, așa scrie la lege. E normal ca și pensia să o avem la fel, nu?” a precizat Zegrean la sediul CCR, citat de Agerpres.

 

Zegrean insa rivneste si la pensia speciala de parlamentar, asa ca si-a depus dosarul. ”Nu am putut rezista” a comentat ironic Zegrean.

 

El a fost senator intre 1990 si 1992 pe listele FSN, iar intre 2004 si 2008 a fost deputat pe listele PD.

 

Cum parlamentarii si-au votat si ei pensii speciale, pentru doua mandate de senator Zegrean va putea incasa suplimentar peste pensia ( speciala si ea) de magistrat inca 4.600 de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22