CCR a respins sesizarea făcută de Robert Cazanciuc în favoarea lui Tăriceanu

Laurentiu Gheorghe | 22.10.2020

Curtea Constituțională a cererea formulată de președintele Senatului, Robert Cazanciuc, și a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Senat și Parchetul General.

Pe aceeași temă

Este vorba despre sesizarea în care Cazanciuc a sesizat CCR după ce lui Călin Popescu-Tăriceanu i s-a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu pentru că a refuzat să pună în aplicare o decizie definitivă a Justiției.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică preşedintelui Senatului și Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

De notat că sesizarea lui Cazanciuc a fost formulată la sfârșitul lunii mai, iar o soluție în acest caz a fost amânată de atunci în mai multe rânduri.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, lui Călin Popescu Tăriceanu i s-a adus la cunoștință că este suspect în dosarul ce vizează incompatibilitatea senatorului Cristian Marciu.

Ancheta vizează modul în care Cristian Marciu, senator PSD de Giurgiu, a fost menţinut în funcţie cu toate că, în anul 2015, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au declarat, definitiv, incompatibil după ce a avut afaceri cu instituţii ale statului.

Tăriceanu este implicat în acest dosar deoarece, în calitate de preşedinte al Senatului, nu ar fi dat curs, în 2017, solicitării Agenţiei Naţionale de Integritate de a-l elibera din funcţie de Marciu.

Robert Cazanciuc a argumentat în sesizarea depusă la CCR că „niciunui membru al Parlamentului nu îi poate fi impusă o anumită conduită în exercitarea opțiunii de vot” și că „punerea la dispoziție a unor documente întocmite în timpul derulării dezbaterilor parlamentare în care este analizată orice solicitare a unei autorități publice, reprezintă o formă de imixtiune și de încercare de control a activității și procedurilor parlamentare, în condițiile în care acestea se finalizează prin votul liber exprimat de senatori”.

„Actele procedurale îndeplinite în conformitate cu prevederile regulamentelor parlamentare nu pot face obiectul controlului organelor Ministerului Public, acestea fiind modalități prin care Camerele Parlamentului își îndeplinesc rolul constituțional și își desfășoară lucrările în temeiul și potrivit propriei autonomii organizatorice și funcționale consacrate în art.64 alin.(1) din Constituție. Efectuarea urmăririi penale față de Președintele Senatului, în funcție în anul 2017, pentru acte de procedură parlamentară, respectiv nesupunerea votului plenului Senatului a încetării de drept a unui mandat de senator validat în 2016, pentru care Agenția Națională Integritate a emis în 2012 un raport de evaluare privind incompatibilitatea acestuia cu exercitarea funcției de consilier județean în perioada 2008-2012, rămas definitiv în 2015, reprezintă un fapt fără precedent, o încălcare a regimului separației puterilor în stat”, se mai arată în această solicitare.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat joi, după decizia Curții Constituționale, care a dat undă verde procurorilor să-l ancheteze pentru abuz în serviciu și urzurpare de calități oficiale, că ”unii” caută soluții pentru a-l scoate din joc deoarece este un critic la adresa președintelui și a guvernului.

”Se pare că apropierea alegerilor îi determină pe unii să găsească soluții pentru a mă scoate din joc. Nu cedez, nu mi-e frică, vă readuc aminte patru ani obiectul unei anchete penale a DNA, și, în final, am avut câștig de cauză la Înalta Curte. Sunt trecut prin acest lucruri, nu e prima dată când se întâmplă. Cei care cred că în felul acesta voi deveni mai puțin critic la adresa președintelui și la adresa guvernului, se înșală. Voi continua cu aceeași atitudine, ori de câte ori președintele sau primul ministru vor greși, nu voi ezita să-i critic cu argumente”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

”Prin această decizie a Curții cred că se creează un precedent foarte periculos. Eu respect deciziile Curții, dar un principiu fundamental este nulitatea votului imperativ. Prin această decizie, principiul nulității votului imperativ este încălcat. Oricare parlamentar va piutea să fie anchetat de Parchet de ce a votat într-un fel sau nu a votat”, a mai spus el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22