CCR amana pentru 14 decembrie analiza contestatiilor legate de majorarile de salarii

Vlad Toma | 07.12.2016

Curtea Constitutionala analizeaza astazi obiectiile de neconstitutionalitate depuse de Guvernul Romaniei si de PNL la majorarile de salarii in educatiei si sanatate votate de Parlamentul Romaniei.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Curtea Constitutionala a amanat pentru 14 decembrie judecarea obiectiilor de neconstitutionalitate depuse de PNL si de Guvern, anunta News.ro

 

CCR judeca astazi "obiecția de neconstituționalitate a Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative", formulată de un număr de 65 deputați ai PNL si de Guvernul României.

 

PSD si ALDE au votat la inceputul lunii noiembrie mariri de salarii in Sanatate si Educatie, intr-o sedinta boicotata de PNL. Au existat 184 de voturi pentru si doar un singur vot contra, al unui deputat liberal care a participat totusi la vot.

 

PNL a transmis ca nu a existat cvorum la adoptarea acestei legi, Alina Gorghiu afirmand ca au fost doar 168 de deputati in sala. Liberalii au anuntat atunci ca vor depune o plangere penala pentru a se verifica daca a fost sau nu cvorum la aceasta sedinta.

 

Premierul Dacian Ciolos a declarat atunci ca va ataca la CCR orice proiect de lege care nu are indicate sursele de sustinere bugetara.

 

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a criticat adoptarea in viteza a acestor masuri, considerand ca ele au fost votate pe ultimii 2 metri de mandat si ca Parlamentul a intrat astfel intr-o zona populista.

 

Dragos Pislaru, ministru Muncii, le-a cerut parlamentarilor, intr-un discurs sustinut inaintea votului pe aceasta lege, sa nu le vanda oamenilor iluzii si sa lase ordonanta de urgenta asa cum era.

 

Pislaru a mai afirmat ca votarea unor cresteri salariale cu doar cateva saptamani inainte de incheierea mandatului ar incalca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, fiind ilegala.

 

Liviu Dragnea, presedintele PSD, l-a criticat pe Pislaru pentru ca ar transmite informatii false in privinta legii de marire a salariilor din educatie si sanatate, afirmand ca s-ar incalca astfel un articol din Codul Penal.

 

Maririle de salarii au fost criticate si de Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care a afirmat ca aceste masuri vor duce la o crestere a inflatiei in 2017, adancind dezechilibrele existente.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22