CCR: Membrii consiliilor de administraţie ai SRR şi SRTv pot avea apartenență politică

I.g. | 12.07.2017

Curtea Constituţională a declarat, miercuri, ca neconstituţionale prevederile din noua lege a Televiziunii şi Radioului public, motivând că este instituită o interdicţie către membrii consiliilor de administraţie de a face parte dintr-un partid politic pe durata mandatului. Acest lucru, spune Curtea, depăşeşte sfera limitărilor Constituţiei.

Pe aceeași temă

 

Curtea a admis, astfel, contestaţia PNL şi PMP referitoare la prevederile care obligă membrii consiliului de administraţie să renunţe la calitatea de membru de partid, pe timpul exercitării mandatului. "Această normă fundamentală, ce configurează cadrul în care poate fi exercitat dreptul de asociere, are caracter restrictiv, în considerarea enumerării stricte şi limitative prevăzute de textul constituţional. Prin urmare, orice altă excepţie în ce priveşte exerciţiul dreptului fundamental de asociere în partide politice reprezintă o adăugare la Constituţie, nepermisă de caracterul suprem al acestei", arată CCR.

 

Întrucât membrii consiliilor de administraţie ale SRR şi SRTV. nu intră în categoria funcţionarilor publici prevăzuţi de legea organică, deci nu se regăsesc printre excepţiile prevăzute în mod expres de art.40 alin.(3) din Constituţie, rezultă că dispoziţiile sunt neconstituţionale. O altă critică adusă modificărilor este că nu a fost respectat principiul bicameralismului în adoptarea proiectului, fiind diferenţe fundamentele între variantele legii adoptate de Camera Deputaţilor şi de Senat. Noua lege aduce atingere şi principiului neretroactivităţii.

 

"Curtea a  constatat că orice modificare a acestui regim, sub aspectul condiţiilor de numire a membrilor, interdicţiilor, incompatibilităţilor sau cauzelor de încetare a mandatelor, nu se poate realiza decât cu respectarea principiului neretroactivităţii legii civile. Or, dispoziţiile cuprinse în art.II din lege, care prevăd numirea unor noi consilii de administraţie la S.R.R. şi la S.R. TV., în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, cu consecinţa încetării de drept a mandatului consiliilor de administraţie ale S.R.R. şi S.R.TV. aflate în funcţie, sunt neconstituţionale", se arată în comunicat.

 

Senatul a adoptat, în iunie, o serie de modificări la legea TVR şi la legea Radioului public, una dintre cele mai importante fiind separarea funcţiilor de preşedinte de cea de director general ale celor două instituţii, dar şi interdicţia membrilor CA să aibă carnet de partid.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22