CCR respinge sesizarea lui Iohannis la legea referendumului. Instituția prezidențială, amputată

Redactia | 19.06.2018

Curtea Constituțională a respins marți ca inadmisibilă sesizarea președintelui Klaus Iohannis împotriva modificării aduse legii referendumului. Astfel, se atribuțiile președintelui României sunt din nou amputate prin eliminarea sa din procedura de convocare a referendumului pentru modificarea Constituției.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Potrivit noii forme a legii, referendumul pentru revizuirea Constituției se organizează automat în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării modificărilor la legea fundamentală.

 

În forma în vigoare, legea prevede că data referendumului de revizuire se stabilește prin lege în Parlament, lege care este trimisă președintelui pentru promulgare.

 

Klaus Iohannis a atacat modificările aduse de PSD-ALDE la legea referendumului pe 18 mai, după ce Curtea a mai analizat de două ori actul normativ.

 

Nu doar obiectul, ci și data fiecărui referendum pentru fiecare revizuire a Constituției în parte ar trebui să fie stabilită clar și distinct, numai de către Parlamentul în exercițiu. A proceda altfel ar echivala cu o restrângere a competenței decizionale și a marjei de apreciere a Parlamentului aflat în exercitarea mandatului la data la care ar avea loc o revizuire a Constituției de către parlamentarii din legislatura în care s-a adoptat legea criticată, atitudine care poate fi justificată în cazul legiuitorului constituțional derivat în anumite limite și condiții precizate în Constituție, dar care nu este permisă legiuitorului ordinar sau organic. Prin urmare, stabilirea acestei date trebuie lăsată la aprecierea Parlamentului aflat în exercițiu la momentul fiecărei astfel de inițiative de revizuire a Constituției, numai acesta fiind în măsură să aprecieze în concret care sunt condițiile cele mai adecvate pentru ca cetățenii să își exprime voința cu privire la acea revizuire a Constituției, ca modalitate de exercitare a suveranității naționale consacrată prin art. 2 alin. (1) din Legea fundamentală”, a scris Klaus Iohannis în sesizarea trimisă CCR.

 

La finalul lui 2017 CCR a admis o sesizare făcută de PNL și USR împotriva modificării legii referendumului, care iniţial prevedea că data organizării unui referendum pentru revizuirea Constituţiei este stabilită de Guvern. CCR a spus atunci că Parlamentul, nu Guvernul trebuie să stabilească data consultării populare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22