CE: Este esențial ca toți candidații la postul de procuror șef european să fie tratați corect

Redactia | 14.02.2019

CE urmărește îndeaproape evenimentele în contextul procedurii de selecție a procurorului șef european și transmite că este esențial ca toți candidații să fie tratați corect în cursul acestui proces.

Pe aceeași temă

Este declarația unui purtător de cuvânt al CE legat de citarea fostei șefe a DNA pentru audieri la Parchet în calitate de suspect. În ceea ce privește independența justiției în România, Comisia transmite că a arătat clar, în repetate rânduri, că este de importanță crucială existența unei justiții independente și profesioniste.

"Comisia Europeană urmărește îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecție. Este crucial ca toți candidații, selectați de o comisie independentă, să fie tratați corect în acest proces", a declarat, joi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Hotnews.ro.

Comisia mai precizează că grupul independent de selecție a evaluat candidații pentru postul de procuror-general european și a prezentat lista scurtă Parlamentului European și Consiliului.

În ceea ce privește independența sistemului judiciar din România, acesta a arătat că CE "a transmis clar, în repetate rânduri, că o justiție independentă, profesionistă este de o importanță capitală".

***

Kovesi, pusă sub învinuire de Secția specială: tentativă de blocare a mea la Parchetul European

Fostă şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost citată ca suspect de Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie înainte de audierea în Parlamentul European pentru șefia Parchetului European.

Procurorul susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

”Ne trezim cu un dosar după 10 ani. Se încearcă oprirea mea. Acum, după 10 ani, anchetăm cum a fost extrădat Popa Nicolae? Nu am avut nicio atribuție de aducerea lui Popa Nicolae în țară. Eu nu voi renunța la procedura de a ajunge procuror european.”, a spus Kovesi.

"Citaţia vine înainte de a merge la Parlamentul European la audieri, dar probabil este tot o coincidenţă. Mi-am cumpărat bilet de avion pentru vineri ca să pot să merg la Bruxelles şi să particip la audiere. Am fost astăzi la Înalta Curte şi am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă loc luni.

La nici câteva ore după ce am depus această cerere, am primit această citaţie.

Este evident că prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedură, se încearcă să nu ocup această funcţie, pentru că totuşi am şanse, sunt candidatul care s-a situat pe primul loc.

În citaţie, nu sunt descrise faptele, urmează să îmi fie aduse la cunoştinţă când mă voi prezenta la audiere.

Dar sunt anumite site-uri foarte apropiate anchetei. Se şi scria că urmează să fiu învinuită, jurnaliştii ştiau de dinainte de acest demers.

Bănuiesc că este vorba despre dosarul în care aş fi fost implicată de aducerea lui Popa Nicolae în ţară, desigur, o mare minciună.

Dacă stăm să ne gândim bine, această investigaţie este despre faptul că un condamnat definitiv a fost extrădat şi adus în România să îşi execute pedeapsa, şi după 10 ani facem această anchetă.

Deşi e o anchetă deschisă din 2017, nu ştiu dacă ea a fost închisă. Exact cu o săptămână înainte de audierea mea în Parlamentul European pentru ocuparea acestei funcţii eu primesc citaţie să fiu audiată exact în ziua în care trebuia să fiu prezentă la Bruxelles.

Am aproape 24 de ani de activitate, nu am fost niciodată cercetată disciplinar şi nici penal, nu am avut niciodată probleme.

Conform regulamentului elaborat de CSM, în astfel de situaţii, dacă nu este începută urmărirea penală, acuzaţiile nu pot fi făcute publice.

Este foarte dificil să spun ce vor gândi alţii.

Eu ştiu că sunt nevinovată, ştiu că este o etapă intermediară începerea urmăririi penale.

Va fi o problemă de credibilitate şi a mea, dar şi a instituţiei care a făcut acest demers. Să investighezi după zece ani o faptă, nu văd care era urgenţa ca eu să fiu chemată înainte să mă prezint la această procedură. Acest lucru poate să îmi afecteze în mod serios candidatura.

Am prima şansă în această procedură. Sigur că începerea urmăririi penale s-a făcut pentru a mă bloca în această procedură şi nicidecum pentru a afla adevărul.

Acest dosar a fost deschis şi în 2017, s-au făcut şi audieri în cursul anului trecut şi atunci sigur că mă întreb, ca în momentul în care eu fac o cerere şi spun că voi pleca din ţară, după câteva ore mă trezesc cu Poliţia şi trebuie să mă prezint exact în ziua plecării.

Eu voi merge la Bruxelles, audierea este în 26, astăzi mi s-a confirmat şi oficial acest lucru. Voi merge, voi explica că sunt nevinovată, voi explica faptul că începerea urmării penale este o şicană.

Îmi voi continua drumul în această procedură. Nu voi înceta. Aşa cum am spus şi când mi-am încheiat mandatul la DNA, corupţia poate fi învinsă. În cele şase luni am făcut o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu care am trecut de filtru. Guvernul trebuie să vină şi să-mi propună o înţelegere amiabilă, altfel va fi judecat pe fond. Iar al doilea lucru pe care l-am făcut a fost să mă înscriu în acest concurs”, a spus Laura Kovesi la Europa FM.

Dosarul în care Kovesi e suspectă, făcut de Adina Florea la sesizarea lui Sebastian Ghiță

Adina Florea, procuror-şef adjunct al secţiei de anchetare a magistraților, spune că dosarul în care a fost citată Codruţa Kovesi a fost început ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiță

“Este un dosar ca urmare a sesizării lui Sebastian Ghiţă din decembrie 2018. Este o anchetă în desfăşurare, unde se vor respecta toate drepturile şi libertăţile tuturor persoanelor, demnitatea persoanelor cercetate şi, în primul şi în primul rând, se va respecta legea”, a spus Adina Florea, întrebată despre afirmaţiile fostei şefe a DNA, care a spus că dosarul în care a fost citată ar fi un caz vechi de 10 ani.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22