CE investighează ajutorul dat de stat Complexului Hunedoara, după ce-a primit și bani de la UE

Dora Vulcan | 12.03.2018

Comisia Europeană a deschis o investigație cu privire la modul în care Complexul Energetic Hunedoara a beneficiat de măsuri de sprijin acordate de autoritățile române și dacă acestea sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, potrivit unui comunicat remis Hotnews.ro.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Pe 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare in valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane lei) producatorului de energie CE Hunedoara, care se afla intr-o situatie de dificultate financiara inca din 2013. Insa, CE Hunedoara trebuia sa puna in aplicare un plan de restructurare pentru a de veni viabil si, de asemenea, sa ramburseze 6 milioane euro.

 

In contextul respectivei decizii, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care intreprinderea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare in termen de sase luni.

 

In plus, printr-o decizie separata, publicata la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat ca CE Hunedoara trebuia sa ramburseze circa 6 milioane euro, suma aferenta ajutorului de stat incompatibil.

 

Normele UE privind ajutoarele de stat ii permit statului sa intervina in sprijinul unei intreprinderi aflate in dificultate financiara numai in conditii specifice si solicita, in special, ca respectiva intreprindere sa faca obiectul unui plan de restructurare solid, care sa asigure restabilirea viabilitatii sale pe termen lung, faptul ca respectiva intreprindere contribuie la costurile aferente restructurarii sale si ca orice eventuale denaturari ale concurentei sunt limitate.

 

In acest stadiu, Comisia nu este convinsa ca planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a intreprinderii fara ca acesteia sa i se acorde in continuare un ajutor de stat.

 

In primul rand, CE Hunedoara a intrat in procedura de insolventa in 2016 (suspendata in prezent), cu datorii de peste 500 de milioane euro fata de diferite organe de stat. In aceasta suma intra o parte din imprumutul pentru salvare acordat de Romania intreprinderii CE Hunedoara in 2015, un imprumut menit sa finanteze rambursarea ajutorului de stat incompatibil, precum si imprumuturi suplimentare in valoare de circa 73 de milioane euro, pe care Romania le-a acordat CE Hunedoara incepand cu 2015 pentru a mentine intreprinderea pe linia de plutire.

 

In al doilea rand, planul de restructurare nu prevede o contributie perceptibila din partea CE Hunedoara la costurile de restructurare si nici masuri menite sa limiteze posibilele denaturari ale concurentei ca urmare a unui sprijin considerabil din partea statului.

 

Comisia isi va continua investigatiile pentru a afla daca preocuparile sale initiale se confirma. In acelasi timp, Comisia va continua sa colaboreze indeaproape cu autoritatile romane pentru a gasi o solutie viabila pentru activele CE Hunedoara prin care sa se asigure ca aceasta intreprindere continua sa furnizeze energie electrica, sa diminueze costurile suportate de consumatori si sa limiteze sarcina suportata de contribuabilii romani.

 

Deschiderea unei investigatii ofera partilor terte interesate posibilitatea de a prezenta observatii si nu anticipeaza rezultatul acesteia.

 

Intreprinderile aflate in dificultate financiara pot beneficia de ajutoare de stat daca indeplinesc anumite conditii. Se poate acorda un ajutor pentru o perioada de 6 luni, numit ajutor pentru salvare. Dupa aceasta perioada, ajutorul trebuie sa fie rambursat. In caz contrar, trebuie notificat Comisiei un plan de restructurare, pentru ca ajutorul sa poata fi aprobat . Planul trebuie sa asigure faptul ca intreprinderea isi restabileste viabilitatea fara niciun alt sprijin din partea statului, ca aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare si ca denaturarile concurentei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor masuri de compensare.

 

 CE Hunedoara este un producător de energie electrică și termică din România, cu sediul la Petroșani, în județul Hunedoara. CE Hunedoara deține o cotă de piață de aproximativ 5 % din producția de energie electrică din România și are aproximativ 6 500 de angajați.

 

CE Hunedoara este cea mai mare întreprindere din județul Hunedoara. Aceasta are obligația de serviciu public de a furniza energie termică gospodăriilor din orașul Deva și din orașele situate în zona Valea Jiului.

 

În conformitate cu Orientările UE privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor, adoptate în iulie 2014, întreprinderile aflate în dificultate pot beneficia de ajutor de stat în anumite condiții. Ajutorul poate fi acordat pentru o perioadă de 6 luni („ajutor pentru salvare”). După această perioadă, ajutorul trebuie să fie rambursat sau un plan de restructurare trebuie să fie notificat Comisiei pentru ca ajutorul să poată fi aprobat („ajutor de restructurare”). Planul trebuie să asigure că întreprinderea își restabilește viabilitatea fără un alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare și că denaturările concurenței create de ajutor sunt eliminate prin măsuri compensatorii, informează Comisia Europeană.

 

 CE Hunedoara este succesorul legal și economic al întreprinderilor Termoelectrica și Electrocentrale Deva. În urma unei investigații amănunțite inițiate în aprilie 2012, Comisia a concluzionat, într-o decizie separată, că prin contractele încheiate între Hidroelectrica, Electrocentrale Deva și Termoelectrica, ultimele două întreprinderi au beneficiat de un avantaj economic necuvenit, care încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Acesta este rezultatul faptului că prețurile pe care Hidroelectrica le-a plătit întreprinderilor respective pentru energia electrică au fost peste nivelul pieței. Termoelectrica și Electrocentrale Deva – sau succesorul legal și economic al acestora, în prezent CE Hunedoara – trebuie să ramburseze ajutorul incompatibil primit, care se ridică la 26,27 milioane RON (aproximativ 6 milioane EUR), fără a include dobânzile. Prin urmare, înainte de a primi ajutorul pentru salvare, CE Hunedoara va rambursa ajutorul de stat incompatibil acordat în trecut întreprinderilor Electrocentrale Deva și Termoelectrica (Electrocentrale Paroșeni).

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2018 Revista 22