Ce le-a transmis Klaus Iohannis liderilor PNL la începutul celui de al doilea mandat de președinte

Laurentiu Gheorghe | 02.12.2019

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să nu subestimeze forța PSD și „să nu se culce pe o ureche că am câștigat” și să înceapă pregătirea alegerea alegerilor locale.

Pe aceeași temă

Iohannis le-ar fi spus liberalilor, conform surselor politice citate de Digi24, că nu este de acord cu alegerea primarilor și președinților de consilii județene într-un singur tur, iar cei din urmă ar fi mai bine să fie aleși din rândul consilierilor județeni.

Totodată, Klaus Iohannis le-a cerut celor de la PNL să nu considere că după câștigarea alegerilor prezidențiale au câștigat și viitoarele alegeri și le-a atras atenția că nu vor fi ajutați de alte partide. Însă nu trebuie uitat că adversarul este PSD și nu USR, chiar dacă nu se va încheia o alianță între partidele de dreapta:

„Nu văd șansa de a se forma alianțe miraculoase anți PSD. Cred în lupta anti PSD, punct. Adversarul este PSD, nu USR”, a spus președintele în cadrul ședinței PNL. Astfel că liberalii trebuie să meargă pe cont propriu în alegerile locale, iar alianțe cu alte partide, cum ar fi alianța USR-PLUS, să fie făcute doar punctual, acolo unde nu se poate altfel.

„Să nu e culcăm pe-o ureche că am câștigat. Românii nu ne-au votat doar ca să-i schimbe pe cei de la PSD, românii așteaptă soluții”, a mai spus șeful statului.

PSD a încasat-o de 3 ori în acest an, dar este bine să vă spun că PSD nu a fost înlăturat de la putere decât parțial. PSD are un număr imens de parlamentari, un număr foarte mare de primari și ca atare ne bucurăm de victorie dar autosuficiența ar fi cea mai mare greșeală. (...) Sunt mulțumit de activitatea Guvernului și cred că oamenii au înțeles că am găsit ceea ce am găsit în ministere. De acum trebuie să livrăm pentru că oamenii asta așteaptă de la noi”, a spus Klaus Iohannis.

Pentru consolidarea majorității parlamentare Iohannis le-a cerut nu accepte în partid traseiști, pentru că nu sunt de încredere: „Cine a trădat o dată, o va face din nou”, a spus Klaus Iohannis, conform surselor din ședința PNL.

Președintele Klaus Iohannis le-a mai cerut liberalilor să încerce să facă demersuri pentru a prelua conducerea Camerei Deputaților și a Senatului, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

De asemenea, Klaus Iohannis le-a spus celor din PNL că este mulțumit de activitatea Guvernului, dar că acum oamenii așteaptă să rezolve problemele cu care se confruntă zi de zi.

Context: Preşedintele Klaus Iohannis, prezent luni la Parlament, unde a participat la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, a declarat jurnaliștilot că discuțile cu liberalii se axează pe aspecte legate de campania electorală.

„Am făcut o campanie electorală împreună – şi încă de una de succes – şi vrem să tragem câteva concluzii. (…) Acum cred că discutăm despre ce a fost în campania electorală, câteva concluzii, nu cred că astăzi discutăm despre aspecte guvernamentale, cel puţin nu în prezenţa mea. Asta rămâne pentru zilele următoare. (…) Eu am mesaje pentru PNL în toate domeniile, dar le voi doza aşa ca să ajungă potrivit. Deci, astăzi, despre ce a fost în campania electorală”, a spus Iohannis, într-o declaraţie acordată presei, înaintea şedinţei PNL.

Întrebat despre modificări privind legile justiţiei sau recursul compensatoriu, preşedintele a replicat că toate vor fi „rezolvate la momentul oportun”.

Iohannis a insistat că PSD trebuie înlăturat total de la putere și în teritoriu: ”Avem în continuare alegeri și mă aștept de la PNL și de la noul guvern Orban la o implicare totală astfel încât la sfârșitul lui 2020 să oferim românilor o Românie fără PSD în conducerea statului, a entităților politice. (...) Nu vrem să trimitem pe nimeni altundeva decât îi este locul, dar în conducerea statului nu mai este locul PSD”. Înainte de intrarea la ședința conducerii PNL, Iohannis le-a spus jurnaliștilor că nu va discuta astăzi despre alte chestiuni, însă le-a cerut liberalilor să rezolve în primul rând bugetul de stat pe 2020. ”Toate vor fi rezolvate la momentul oportun, am avut rugămintea să rezolvăm prima dată lucru care este cel mai urgent, bugetul pe 2020. După aceea ne putem gândi și la celelalte chestiuni”, a comentat el, întrebat de jurnaliști în legătură cu legile justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22