Ce restricții sunt în vigoare în perioada sărbătorilor de iarnă

Redactia | 24.12.2021

Este al doilea Crăciun în pandemie, însă, spre deosebire de anul trecut, românii au mai puține reguli de respectat în perioada sărbătorilor de iarna.

Pe aceeași temă

Este al doilea Crăciun în pandemie, însă, spre deosebire de anul trecut, românii au mai puține reguli de respectat în perioada sărbătorilor de iarna. Odată cu relaxările aprobate de Guvern, nu mai există restricții de circulație pe timpul nopții, masca în spațiile deschise neaglomerate nu mai este obligatorie, iar oamenii pot petrece Ajunul în restaurante, asta doar dacă sunt vaccinați, trecuți prin boală sau fac dovada unui test negativ COVID.

La începutul lunii decembrie, Guvernul a adoptat mai multe măsuri de relaxare propuse în contextul sărbătorilor de iarnă, dar și după ce România a intrat pe un val descendent cu sub 1.000 de infectări zilnice. Printre ele se numără renunțarea la carantina de noapte pentru nevaccinați și purtarea măștii în aer liber.

Totodată, atât în Ajunul Crăciunului, cât și de Revelion, localurile vor fi deschise toată noaptea, însă regula privind accesul persoanelor rămâne valabilă. Mai exact, în restaurante au voie doar persoanele vaccinate, cele trecute prin boală sau cele care prezintă rezultatul negativ al unui test COVID, fie PCR, fie antigen. De asemenea, rămâne în vigoare regula potrivit căreia localurile pot fi ocupate doar în proporție de 50%.

Pe de altă parte, cluburile, discotecile și barurile vor rămâne închise și în noaptea de Crăciun și de Revelion. De menționat este faptul că, organizarea evenimentelor private precum nunți sau botezuri rămâne încă interzisă. 

Odată cu noile relaxări, masca nu mai este obligatorie pe stradă, cu excepţia zonelor aglomerate, magazinele şi restaurantele au program prelungit, iar accesul în mall-uri este permis şi persoanelor testate.

De asemenea, în centrele şi parcurile comerciale este permis accesul şi pentru persoanele testate, la fel şi cazarea în unităţile turistice.

Totodată, spre deosebire de anul trecut, vor fi permise și petreceri în aer liber în noaptea de Revelion. În 2020, circulația între orele 23-05 a fost complet interzisă, în afara cazurilor urgente, pentru întreaga populație, iar masca de protecție a fost obligatorie atât în spațiile deschise, cât și în cele închise.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22