Ce spune Emilia Șercan despre teza de doctorat a lui Lucian Bode care ar fi fost secretizată

L. G. | 07.10.2022

Emilia Șercan a a scris pe Facebook ce știe despre lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode, document ce - spune jurnalista - poate fi consultată doar digital la Biblioteca Națională.

Pe aceeași temă

Reacția Emiliei Șercan vine după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus că se va întâlni în instanță cu cei care spun că lucrarea sa de doctorat a fost secretizată.

Ce a scris jurnalista pe Facebook:

„Cum știu mai bine decât doctor Bode cum stau lucrurile cu teza sa de doctorat, dați-mi voie să vă spun eu.

1. Așa cum cere legea din România, după susținerea publică, o copie a unei teze de doctorat se trimite la Biblioteca Națională și la biblioteca universității sau facultății unde a fost susținută lucrarea.

2. Teza lui dr. Bode se află la Biblioteca Națională, însă nu poate fi consultată pe hârtie, ci numai în format digital, pentru că din 2016 consultarea tezelor pe hârtie a fost interzisă.

3. Teza lui dr. Bode este digitalizată pentru că eu am cerut acest lucru și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă.

4. Din 2020 este funcțional Registrul național al tezelor de doctorat, unde sunt accesibile toate tezele de doctorat susținute după 2016, cu excepția celor pentru care autorii au cerut publicarea sub formă de carte în decurs de doi ani de la susținerea publică.

5. Este și cazul lui dr. Bode, care a optat să își publice valoroasa teză de doctorat într-o carte în 2021, cu același titlu ca teza: „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”. E, n-ați fi zis, nu?

Și de aici încolo începe partea frumoasă.

6. Doctor Bode a zis în seara asta că a trimis prețioasa sa lucrare științifică, publicată sub formă de carte, la Biblioteca Central Universitară (BCU) a Universității „Babeș-Bolyai” și la Biblioteca Națională, dar ce să vezi? Cartea nu există la raft nici la BCU în Cluj, și nici la Biblioteca Națională.

7. Recent am întrebat la Biblioteca Națională dacă editura unde a apărut cartea i-a trimis, așa cum cere legea bibliotecilor, în număr de 7 exemplare. Răspunsul primit, sub semnătura directorului Adrian Cioroianu, spune așa: „În prezent, titlul nu este disponibil utilizatorilor, deoarece nu a fost încheiat procesul de prelucrare a titlului și a exemplarului destinat colecțiilor curente ale Bibliotecii Naționale a României”.

8. Eu mă întreb, dar întreb și public cât poate dura prelucrarea unei cărți ca să ajungă la cititori și, mai ales, cât ia prelucrarea cărții cu știința lui dr. Bode, ca acuș’ se fac doi ani de la publicarea ei...

9. Am intrat în seara asta și pe catalogul online de la BCU Cluj și ce să vezi, cartea cu știința lui dr. Bode nu este disponibilă cititorilor nici acolo.

10. Dr. Bode l-a avut coordonator de doctorat pe Adrian Ivan, rectorul de la Academia SRI, iar editura unde a publicat cartea care nu este disponibilă în nicio bibliotecă din România, l-a avut, în trecut ca asociat pe același Adrian Ivan. Vorba aia, lume mică, mese puține.

11. Nu-i așa că atunci când vă uitați la dr. Bode se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic, mai ales acum, în plină criză mondială a energiei și resurselor de petrol și gaze?”

Context:

Întrebat dacă lucrarea sa de doctorat va fi publicată la o editură, Lucian Bode a explicat că nu şi-a secretizat teza de doctorat, aşa cum s-a spus în spaţiul public.

„Vorbesc pentru prima dată public despre acest lucru şi nu am făcut-o fiindcă am văzut afirmaţiile absolut mincinoase din spaţiul public, rostogolite, cum că lucrarea mea de doctorat este secretă, că a fost secretizată. Este o aberaţie să afirmi aşa ceva că o lucrare susţinută public în 2018 poate fi secretizată în România.”, acuză Bode.

Acesta spune că totul a pornit de la un titlu pe care un jurnalist l-a dat unui articol „care pe fond era corect şi prezenta cronologia tezei de doctorat, dar titlul era Bode şi-a secretizat teza de doctorat”.

„Daţi-mi voie să demontez această minciună public aici, minciuna cu secretizatul. Editura a publicat. O găsesc la biblotecă. În 2018 am susţinut teza de doctorat la Universitatea Babes Bolay la Cluj-Napoca. În 2018 am aici în faţă şi vă prezint adeverinţa de la Bibilioteca centrală universitară Lucian Blaga, adeverinţa prin care se spune clar că am predat un exemplar din lucrare. În urmă cu doi ani, jurnaliştii au spus că lucrarea poate fi consultată la bibliotecă, în format print şi la Biblioteca Naţională a României atât în format print, cât şi electronic”, a menţionat Bode.

Ministrul de Interne le-a atras atenţia celor care vor mai spune că lucrarea sa de doctorat a fost secretizată, că se va întâlni cu ei în instanţa de judecată.

”Toţi cei care mă vor acuza că am secretizat teza de doctorat, cu toţi mă voi întâlni în instanţă, pentru că prea mult şi-au bătut joc de munca mea şi de ceea ce ei numesc ascunderea tezei. Au citit-o de nu mai are coperţi şi jurnaliştii şi nejurnaliştii”, a precizat Lucian Bode.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22