CE va sanctiona Romania daca nu renunta la legea cu 51% produse romanesti la raft

E.b. | 22.11.2016

Avertisment oficial vine din partea Comisiei Europene - Romaniei risca o procedura de infrigement, daca nu schimba Legea privind comercializarea produselor alimentare. Aceasta prevede ca marile magazine sa expuna la raft, in proportie de 51%, produse romanesti.

Pe aceeași temă

 

 

Anuntul a fost facut de Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: "Recent a venit de la Comisia Europeana o atentionare de infringement pe prevederea legata de procentul de 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt, inclusa in Legea 150/2016, ce modifica si completeaza Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

In mod normal, exista doua solutii: sa renuntam la acest procent de 51% sau sa mai tergiversam o perioada", a afirmat Irimescu, conform ziare.com.

 

Irimescu a  mai spus ca, deocamdata, nu stie in ce consta efectiv penalizarea pe care ar trebui sa o plateasca Romania, daca nu se va alinia legislatiei europene.

"Nu stiu acum in ce consta penalizarea, mi-e greu sa spun, dar, probabil, solutia este sa ne aliniem din punct de vedere al legislatiei. In momentul de fata analizam", sustine ministrul.

 

Potrivit articolului din Legea la care se refera Comisia Europeana, "comerciantul persoana juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare are obligatia ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produse lactate si de panificatie, sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare".

 

Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit caruia magazinele mari vor fi obligate sa expuna la raft 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt, a fost aprobat la inceputul lunii iunie de Camera Deputatilor, ca for decizional, iar in luna iulie a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis. Legea urmeaza sa intre in vigoare la inceputul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie sa emita pana atunci normele metodologice de aplicare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22