Cea mai mare provocare pentru guvernul Orban: îndepărtarea pilelor, rudelor și relațiilor PSD

Dora Vulcan | 05.11.2019

Cea mai mare provocare pentru nou-instalatul guvern Orban va fi eliberarea instituțiilor statului de liota de pile, cunoștințe și relații ale PSD.

Pe aceeași temă

Guvernul Orvan preia un mecanism profund viciat, pesedizat, la care miniștrii PSD au trudit din greu în ultimele clipe, mai ales după ce guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură, pentru perpetuarea supreamației PSD în toate instituțiile statului și aparatul guvernamental, de la șefi de cabinet și consilieri, secretari de stat, subsecretari de stat, directori, șefi de serviciu, personal contractual extern.

Din cei 18 consilieri de stat ai Vioricăi Dăncilă au demisionat doar 4. Nici secretarii de stat nu se grăbesc să plece.

Există deja pe masa premierului un dosar cu peste 70 de pagini cu toții secretarii de stat, consilierii de stat, subsecretarii de stat, din aparatul central, din fiecare minister și agenție subordonată, oamenii numiți de PSD, scrie site-ul Digi 24.

Acestuia i se vor adăuga noi dosare cu rezultatul inventarului pe care l-au început liberalii pe toată uriașa structură de rude, pile și oameni de partid care au ocupat aparatul de stat.

De altfel, ultimele acte semnate de Viorica Dăncilă au fost pentru numirea în funcții cheie a unor oameni de casă ai Rovanei Plumb și ai lui Gabriel Oprea.

La ministerul Sănătății s-au făcut pe ultima sută de metri numiri la conducerea spitalelor - inclusiv protejata lui Darius Vâlcov, Adriana Cotel, a fost numită manager la Spitalul Fundeni.

Și ministrul demis, Sorina Pintea, a luat mai multe decizii înainte de predarea mandatului, prin care și-a impus oamenii în funcții cheie. Una dintre aceste decizii face referire la prelungirea interimatului directorul Institutului de Hematologie Transfuzională. Carmen Violeta Oancea, pe care anterior o numise consilier personal la cabinetul ministrului, pentru a putea fi detașată, în decurs de doar câteva zile a ajuns consilier și mai apoi manager interimar al Institutul de Hematologie.

Și șefa sa de cabinet a câștigat un concurs organizat în minister după demiterea Guvernului, pentru postul de șef serviciu la Direcția pentru relații cu presa, afaceri europene, relații internaționale. După ce a obținut funcția de la departamentul de relații cu presa, Daniela Petruța Enache ar fi fost mutată la o direcție mult mai importantă, este vorba de Direcția pentru management și structuri unități sanitare.

Nici ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, nu s-a lăsat mai prejos. La solicitarea ministrului a fost convocată Adunarea Generală a acționarilor CNAIR care a finalizat procedura de selecție a candidaților pentru posturile de membri în Consiliul de Administrație. Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere a numit marți doi membri noi în Consiliul de Administraţie, pe Maşala Ionuţ Laurenţiu şi Piţiogoi Mihuţ Marius, şi a numit definitiv Consiliul pentru o perioadă de 4 ani, după ce iniţial a fost numit provizoriu. Membrii actuali, pe lângă cei doi numiţi în cursul zilei de luni, sunt Bumbac Georgeta, Pascu Bogdan şi Mihalache Costin. Ultimul a fost chiar șeful cancelariei fostului premier Viorica Dăncilă.

Un ordin al ministrului demis al Dezvoltării, Daniel Suciu, publicat marți în Monitorul Oficial prevede aprobarea regulamentului de funcționare și desfășurare a concursului de admitere la Programul de formare și specializare pentru ocuparea unor funcții de înați funcționari publici. Conform documentului, înainte să plece din minister, Daniel Suciu a stabilit componența comisiilor de concurs și a comisiei de soluționare a contestațiilor. Fiecare comisie este alcătuită dintr-un reprezentant al Institutului Național de Administrație și din 2 reprezentanți ai Guvernului, unul de la Ministerul Dezvoltării și unul de Secretariatul General al Guvernului. Astfel, prin numirea unor oameni de încredere în comisiile de concurs, pot fi pregătite admiterile pentru cele 75 de locuri disponibile pentru cei care își doresc să devină înalți funcționari publici.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22