Cei trei șefi ai ISU au mințit: Procurorii le-au cerut imagini cu intervenția de la Colectiv (surse)

Dora Vulcan | 24.10.2019

Șefii IGSU care au spus că nu le-au oferit procurorilor filmarea intervenției de la Colectiv pentru că anchetatorii nu au formulat o astfel de cerere au mințit.

Pe aceeași temă

Procurorii au adresat IGSU două cereri pentru administrarea probelor în cazul Colectiv: un raport al intervenției și imagini filmate ale acestei intervenții, transmite Digi 24, care citează surse din Parchetul General.

Șefii ISU ar putea fi cercetați de procurori și chemați la Parchet să dea explicații de ce nu au trimis cele 20 de minute de filmări cu intervenția de la Colectiv și au făcut doar o selecție cu câteva cadre din interiorul clubului.

Șefii IGSU au spus că filmările de la Colectiv nu au fost puse la dispoziția procurorilor pentru că nu au fost cerute

Conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență susține că nu a ascuns filmul intervenției de la Colectiv, dar nu au fost transmise organelor de anchetă pentru că nu a fost cerut „punctual”.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență nu a ascuns imaginile filmate cu intervenția la clubul Colectiv de acum patru ani, pentru că astfel de filmări sunt furnizate organelor abilitate doar la cerere, și dacă sunt solicitate „punctual” a susținut joi, colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general, într-o conferință de presă.

„Nu dăm niciodată, din oficiu, imagini care pot avea impact emoțional major asupra populației. Nu am făcut asta niciodată”, a afirmat Radu în conferința de presă convocată după ce Libertatea a făcut public filmul realizat de pompieri la intervenția după incendiul de la Colectiv.

„Nu am ordonat nimănui (ascunderea lor), vor fi puse la dispoziția oricărei instituții care solicită acest lucru, ele nefiind în niciun fel viciate”, a adăugat acesta.

Oficialul IGSU a susținut că imaginile nu au fost furnizate corpului de control al premierului Dacian Cioloș pentru că „imaginile nu au fost cerute punctual în acea solicitare” a corpului de control.

El a spus că patru-cinci oameni din IGSU au văzut aceste imagini, adăugând că „nu difuzăm imagini pentru vizualizări”.

Întrebat decă în urma acestor imagini își dă cineva demisia și dacă își reproșează ceva, Cristian Radu a răspuns: „Amploarea intervenției în cazul Colectiv a fost una fără precedent. Procedural, nu am identificat aspecte care să arate încălcări ale procedurii de intervenție. Repet, nu am ascuns nimănui aceste imagini, nu se furnizează din oficiu astfel de imagini. Nu a fost o decizie în acest sens, să nu difuzăm acele imagini.”

Colonelul Cristian Radu a adăugat și că nu l-a informat Raed Arafat despre film, confirmând declarația secretarului de stat, care a susținut că nu a știut despre el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22