Cele trei judecatoare care l-au achitat pe Nastasae: Sofica Dumitrascu, Livia Luminita Zglimbea si Angela Dragne

Fara Autor | 15.12.2011

Pe aceeași temă

Decizia de achitare a fostului premier Adrian Nastase in dosarul Matusa Tamara a fost luata in unanimitate de completul de trei judecatori ai sectiei penale a Curtii Supreme. Completul este format din judecatoarele Sofica Dumitrascu, Livia Luminita Zglimbea, Angela Dragne. Presa a relatat ca judecatoarea Sofica Dumitrascu l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam, a mai decis eliberarea kurdului Meh-met Fatih Kesser, acuzat de spalare de bani, scrie HotNews. Angela Dragne a facut parte din completul de 9 judecatori care a decis eliberarea lui Marius Locic si Florin Costiniu invinuiti in dosarul de coruptie al senatorului PSD Catalin Voicu.

Cele trei judecatoare nu au fost prezente in sala cand a fost citita sentinta de achitare a lui Nastase.

Judecatoarea Sofica Dumitrascu a fost promovata la Sectia Penala din cadrul ICCJ in 2009 de catre CSM, dupa mai multe incercari nereusite de a promova la Curtea Suprema. Dumitrascu este judecatoarea care l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam, condamnat in final, in lipsa, la 20 de ani de detentie, pentru implicare in rapirea a trei reporteri la Bagdad, informeaza Mediafax.
 
Sofica Dumitrascu a decis in 26 aprilie 2006 ca judecarea lui Omar Hayssam sa se faca in stare de libertate, pe motive medicale, sirianul parasind Romania la sfarsitul lunii iunie 2006. Fuga lui Hayssam in Siria s-a soldat cu demisia sefilor serviciilor de informatii, a procurorului general al Romaniei de atunci, Ilie Botos, implicit cu sanctionarea disciplinara a procurorului Ciprian Nastasiu de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), care este de putin timp avocat.

Omar Hayssam este dat in urmarire internationala in toate cele 186 de state afiliate OIPC Interpol.

In 2010, numele Soficai Dumitrascu apare intr-o alta situatie controversata. Potrivit Romania Libera, "un criminal cu probleme psihice, care si-a ucis sotia cu mai multe lovituri de cutit in fata copilului de numai 2 ani, a fost eliberat pentru ca un complet al Curtii Supreme a trimis prea tarziu dosarul instantelor inferioare pentru prelungirea arestarii". Din completul in cauza a facut parte si judecatoarea Sofica Dumitrascu.

In anul 2000, Dumitrascu a fost judecatorul care a hotarat eliberarea kurdului Meh-met Fatih Kesser, acuzat de spalare de bani, desi Tribunalul Bucuresti hotarase anterior prelungirea arestarii preventive in cazul cetateanului turc.

A urmat un scandal de presa, iar in 2001 Sofica Dumitrascu a parasit magistratura, noteaza Romania Libera. Potrivit unui articol din Ziua, dupa ce a iesit din magistratura, Dumitrascu s-a ocupat de avocatura, urmand ca in 2005 sa revina in functia de judecator. Despre cazul eliberarii Fatih Kesser puteti citi mai multe aici.

Potrivit adevarul.ro, Sofica Dumitrascu a facut parte din completul care a decis, la 15 noiembrie 2011,  achitarea definitiva a lui Costel Iancu, zis "Dom Costel", fost director general al Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) din cadrul Ministerului Agriculturii. Iancu a fost trimis in judecata de catre DIICOT pentru ca ar fi comandat rapirea a trei persoane.

Judecatoara Livia Luminita Zglimbea a decis in aprilie 2010 mentinerea in stare de arest preventiv a senatorului PSD Catalin Voicu. Dupa ce a fost arestat preventiv pe 30 martie 2010, Catalin Voicu a solicitat eliberare sub control judiciar, dar cererea a fost respinsa de judecatoarea Livia Luminita Zglimbea.

Presa noteaza ca, in 2007, Livia Luminita Zglimbea a facut parte din Biroul Electoral Central pentru referendumul privind suspendarea presedintelui.

Livia Luminita Zglimbea a mai facut parte si dintr-un complet de judecata care a confirmat mandatele de arestare preventiva in dosarul fostului secretar de stat Laurentiu Mironescu. Livia Luminita Zglimbea judeca si dosarul examenului trucat de la INM in acest dosar, fiind trimisa in judecata Gabriela Ghita, fostul procuror general adjunct al Romaniei.

Judecatoarea Livia Luminita Zglimbea a fost promovata la ICCJ in anul 2005 dupa ce anterior a activat ca judecator la Curtea de Apel Bucuresti.

In ultima declaratie de avere, judecatoarea declara ca detine un teren, doua apartamente, o casa, un autoturism, un credit in valoare de 134 000 euro si mai multe depozite in banca. In declaratia de avere mentioneaza ca a castigat 156 000 lei ca judecator la ICCJ.

Angela Dragne este judecator la Curtea Sprema sectia penala din anul 2006. A facut parte din completul de 9 judecatori care a decis eliberarea lui Marius Locic si Florin Costiniu invinuiti in dosarul de coruptie al senatorului PSD Catalin Voicu. Potrivit evz.ro, Angela Dragne a facut parte din completul de judecata care a dispus restituirea dosarului Zambaccian la procurorii DNA in urma unei decizii a Curtii Constitutionale.

In declaratia de avere mentioneaza un apartament, un autoturism. Un credit de 67 000 euro. A mai declarat ca a castigat anul trecut 144 000 lei ca judecator la ICCJ.

 

Articol publicat de HotNews.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22