Centrul de Resurse Juridice sesizeaza Avocatul Poporului cu privire la o Ordonanta prin care, sustine organizatia, se urmareste ascunderea bunurilor confiscate de stat

T.d. | 17.04.2015

Pe aceeași temă

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) il acuza pe premierul Victor Ponta ca vrea sa ascunda de opinia publica bunurile confiscate de la infractori, printr-o Ordonanta de Urgenta (OUG nr. 7/15.04.2015) neconstitutionala. CRJ a sesizat, vineri, Avocatul Poporului cu privire la aceasta situatie.

CRJ sustine ca guvernul a stabilit "in mod netransparent si neconstitutional" ca bunurile imobile confiscate pot fi atribuite insitututiilor publice printr-o Ordonanta de Urgenta, ce poate servi ca exemplu de proasta legiferare deoarece nu sunt stabilite: criteriile pentru atribuirea imobilelor, scopurile in care pot fi folosite acestea si regulile de monitorizare a folosiri si intretinerii, potrivit HotNews.

Potrivit CRJ, prin ignorarea amendamentelor trimise de 35 de ONG-uri si 600 de cetateni care au solicitat reutilizarea sociala a imobilelor confiscate, Guvernul a golit de continut dreptul de participare a cetatenilor la luarea deciziilor.

"Ordonanta de urgenta a fost adoptata fara consultare publica, desi in cuprinsul notei de fundamentare Ministerul Finantelor Publice sustine, in contradictie cu realitatea, ca proiectul de act normativ a fost supus consularii publice, conform Legii nr. 52/2003" , sustine CRJ, potrivit unui comunicat.

Centrul pentru Resurse Juridice sustine ca Ordonanta incalca urmatoarele articole de lege:

  • art. 155 alin. (4) din Constitutie pentru ca nu contine nicio masura de natura sa rezolve o situatie exceptionala si nici nu reiese motivul pentru care reglementarea propusa nu poate fi amanata si trebuie adoptata prin ordonanta de urgenta.

"Motivarea nu inseamna doar justificarea pe fond a masurilor propuse,  ci mai ales justificarea caracterului urgent al acestora, adica nu trebuie sa se refere doar la necesitatea adoptarii lor, ci la necesitatea adoptarii lor prin ordonanta de urgenta", se arata in sesizarea trimisa Avocatului Poporului de catre Fundatie.

  • art. 31 din Constitutie si art. 7 alin. (4) din Legea nr. 52/2003 deoarece exista un alt proiect de lege, aflat in dezbatere publica din 31 martie 2015, ce contine prevederi similare. Proiectul de lege pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate si pentru modificarea unor acte normative prevede in art. 30 un mecanism smiliar pentru trecerea bunurilor confiscate in propietatea statului si folosirea lor drept sedii ale institutiilor publice

"[...] este cel putin bizar modul in care  functioneaza colaborarea interministeriala in cadrul Guvernului, din moment ce Ministerul Finantelor initiaza proiecte de acte normative care dubleaza prevederi din alte proiecte initiate de Ministerul Justitiei, iar Guvernul adopta unul dintre acestea mergand totusi in paralel cu dezbaterea publica in cazul celuilalt", sustine organizatia in sesizare.

Centrul de Resurse Juridice atrage atentia, in final, asupra riscului ca bunurile confiscate sa se intoarca in mainile infractorilor si acuza guvernul ca "prin atitudinea de desconsiderare a cetatenilor", Romania pierde sansa de a transmite un mesaj puternic impotriva criminalitatii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22