Cercetatorii ar putea fi scutiti de impozitul pe venituri

Iulian Popescu | 02.01.2016

Cercetătorii din domeniul inovării și cercetării aplicate ar putea fi scutiți de plata impozitului pe venit, potrivit unui proiect legislativ semnat de 35 de parlametari, printre care foștii miniștri Ecaterina Andronescu și Mihnea Costoiu.

Pe aceeași temă

 

“În România se cheltuie pentru cercetare şi dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puţin decât media europeană, fiind pe ultimul loc în UE în privinţa ponderii cheltuielilor din PIB alocate acestui domeniu.

Judecând după standardele internaţionale, dar şi după nevoile interne, România nu are destui cercetători. Numărul acestora este în scădere în ultimii ani, iar marile companii cu filiale în România se arată reticente în privinţa dezvoltării unor centre de cercetare locală şi a încadrării activităţilor specifice ca activităţi de cercetare-dezvoltare.

Iniţiatorul dorește ca prin această propunere legislativă să încurajeze cercetarea şi inovarea în România, să stimuleze din punct de vedere financiar şi să deschidă noi oportunităţi în dezvoltarea de noi centre”, se spune în expunerea de motive a propunerii înregistrate la Senat.

 

Parlamentarii propun ca scutirea să se aplice “în cazul angajaților care activează în domeniul inovării și cercetării aplicate”.

 

Cercetarea aplicată reprezintă activitatea orientată spre lărgirea cunoștințelor și spre utilizarea de cunoștințe noi în crearea de noi procese, produse și servicii și în îmbunătățirea lor, precizeaz modificarea propusă.

 

“Persoanele care vor beneficia de prevederile prezentei legi trebuie să îndeplinească condițiile legale de cercetător sau cadru didactiv universitar. Aceștia pot fi angajați în institute de cercetare, universități, centre de cercetare și dezvoltare sau societăți comerciale”, mai explică proiectul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22