Cererile pentru șomajul tehnic se depun din 1 aprilie. Cine sunt beneficiarii, care este procedura

Redactia | 01.04.2020

Cererile și declarațiile pe propria răspundere pentru obținerea șomajului tehnic oferit de Guvern, pe perioada stării de urgență pot fi depuse începând de miercuri, 1 aprilie.

Pe aceeași temă

Începând de astăzi, cererile și declarațiile pe propria răspundere pentru a beneficia de sprijinul oferit de Guvern sub forma șomajului tehnic pot fi depuse. Perioada de predare a documentelor pentru indemnizatiile aferente perioadei 16-31 martie 2020 este de zece zile (1-10 aprilie).

Cine beneficiază

Beneficiarii șomajului tehnic sunt persoanele care fac parte din următoarele două categorii:

  1. salariații angajatorilor care și-au redus sau întrerupt temporar, parțial sau total activitatea, ca urmare a efectelor crizei sanitare;

  2. PFA-urile, întreprinderile individuale, întreprinderi de familie, profesii liberale și persoanele fizice a căror venituri sunt realizate din drepturi de autor, care își întrerup activitatea pe perioada stării de urgență. 1. - PFA – uri;

  3. 2. Sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportivă, antrenorii, arbitrii etc.

  4. Persoanele fizice cu drepturi de autor și drepturi conexe (ex. scriitori, compozitori, fotografi, artiști plastici)

    Condiția de bază pe care aceste categorii de persoane trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de sprijinul financiar de la stat este întreruperea activității ca urmare a stării de urgență determinată de COVID 19.

Condiția de bază pe care solicitanții trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de banii oferiți de stat este sistarea activității ca urmare a stării de urgență declanșată de criza pandemiei de coronavirus.

În situația în care o persoană este angajatul mai multor companii, având înregistrate mai multe contracte de muncă și toate sunt suspendate, va beneficia de sprijinul financiar suportat din buget doar la contractul de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Tot de miercuri, 1 aprilie 2020, se pot transmite către Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) documentele necesare pentru obținerea fondurilor/sprijinului financiar de la stat pentru acoperirea veniturilor următoarelor categorii afectate de criza COVID 19:

Cum se procedează

Potrivit procedurii, angajatorii vor transmite online Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), fiecare în județul în care are sediul social, documentele necesare pentru obținerea fondurilor de la stat în vederea acoperirii salariilor/veniturilor angajaților lor care se află în șomaj tehnic.

Fiecare AJOFM are o adresă de email dedicată pentru preluarea documentelor: numelejudet@anofm.gov.ro.

Aceste fonduri pot fi solicitate pentru angajații cu contracte individuale de muncă înregistrate în REVISAL și care au fost suspendate conform Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, în baza art. 52 lit. c), până la încetarea stării de urgență provocată de COVID 19.

Documentele necesare, care se depun și se procesează online sunt:

-cerere;

-declaratie pe proprie răspundere;

-lista cu angajații care intră în șomaj tehnic.

De precizat că certificatele de situație de urgență nu mai sunt necesare pentru obținerea șomajului tehnic pentru salariații angajatorilor care își reduc sau își întrerup activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de SARS-CoV-2, a anunțat marți Ministerul Economiei.

Plata fondurilor necesare către angajatori se va face în termen de maxim 15 zile, iar plata angajatorilor către salariații aflați în somaj tehnic se va efectua în 3 zile.

Precizăm că angajatul în șomaj tehnic va primi 75% din din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, și în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS și impozitele aferente.

Angajatorii sau angajații care doresc să obțină informații suplimentare cu privire la acordarea șomajului tehnic, pot apela: 021/4444-000, număr cu tarif normal.

Documentele care trebuie depuse:

- Cerere;

- Declarație pe proprie răspundere;

- Alte acte ce pot ajuta în soluționarea solicitării (ex: extras de cont bancar).

Persoanele care doresc să obțină informații suplimentare privind obținerea sprijinului acordat de stat prin ANPIS, pot apela următoarele numere de telefon: 0786.59.46.87; 0786.56.09.30; 0786.56.09.22; 0786.16.95.92; 0786.39.39.86, iar adresele de email din fiecare județ, unde pot fi trimise documentele pot fi găsite aici: http://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/03/EMAIL-PLATI-COVID.pdf

Ministrul Muncii a transmis că depunerea documentelor, pentru pentru perioada 16-31 martie 2020, se face între 1-10 aprilie.

Cuantumul ce va fi acoperit din bugetul de stat, în cazul sportivilor este de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22