CES, nu s-a dat aviz negativ sau pozitiv pentru scrisoarea FMI. Aminare de o saptamina

Fara Autor | 17.05.2010

Pe aceeași temă

Participantii la sedinta Consiliului Economic si Social nu au reusit sa cada de acord asupra unui aviz la adresa Memorandumului semnat cu Fondul Monetar International, fie el negativ sau pozitiv. Discutiile vor fi reluate marti, saptamina viitoare, timp in care partile vor trimite Guvernului o scrisoare ce va cuprinde modificarile propuse.




Propunerea liderului sindicalist Bogdan Hossu, de a se da aviz negativ, a fost votata doar de cei 15 sindicalisti. De asemenea, propunerea de a se da aviz pozitiv, cu amendamente, a fost votata numai de patronate, iar propunerea de a se accepta textul scrisorii asa cum este in prezent a fost votata doar de reprezentantii Guvernului. In schimb, reprezentantii sindicatelor, patronatelor si ai Guvernului au hotarat sa se intalneasca din nou, marti, 25 mai, pentru a relua discutiile, dupa ce sindicalistii au refuzat sa mai ramana la negocierile de luni.





Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a ameninţat că sindicatele vor începe un război de uzură cu guvernul, care va include mitinguri şi grevă generală, dacă Executivul va trimite FMI scrisoarea de intenţie fără modificările cerute de partenerii sociali, potrivit Newsin. "Acest război va fi pe termen nelimitat. Suntem dispuşi să mergem până la capăt şi să dăm jos acest guvern, dacă nu se va ţine cont de solicitarea noastră", a declarat Hossu, după şedinţa Consiliului Economic şi Social (CES).




Sindicatele nu sunt de acord cu reducerea fondului de salarii la societăţile cu capital majoritar de stat, în condiţiile în care au avut loc deja disponibilizări, şi nici cu reducerea pensiilor cu 15%, unde "s-ar putea accepta o micşorare diferenţiată", potrivit lui Hossu.




"Guvernul ar putea redacta o nouă scrisoare în termen de o săptămână, aşa cum ne-a spus Minstrul Finanţelor, iar apoi să negocieze cu FMI un nou acord. Nu dorim reducerea fondului de salarii la societăţile comerciale de stat sau regiile autonome, pentru că toate şi-au făcut reduceri de personal până acum. Cerem o nouă politică fiscală, care să nu arunce totul în spinarea categoriilor defavorizate. Asta înseamnă o fiscalizare cu bază mult mai largă. Sunt, în continuare, în sistemul de pensii excepţii de la participare. Înseamnă şi o fiscalizare majorată, diferenţiată pentru pensiile, care sunt foarte ridicate", a mai spus Hossu, citat de ziare.com.





Potrivit lui Cezar Corici, presedintele UGIR-1903, patronatele au fost de acord cu parametrii economici din scrisoare, dar nu cu detaliile acesteia. "Nu cred ca FMI isi doreste un acord care sa nu aiba acordul partilor, pentru ca ar da nastere la instabilitate. Nimeni nu a negat ca trebuie sa ne incadram in deficitul bugetar sau reducerea cheltuielilor. Am cerut o strategie de relansare a economiei, care nu exista in acest moment", a spus Corici, dupa sedinta CES, citat de HotNews.ro.




Liderul patronatelor sustine ca reducerile de 25 la suta din fondul de salarii nu trebuie sa se faca prin scaderea salariilor tuturor angajatilor la stat, ci prin restructurarea unor agentii sau prin reducerea unor cheltuieli, cum ar fi cele cu benzina sau deplasari.




Purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, a facut un apel la calm si a spus ca nu este momentul ca unii sa "dea lectii de economie, nici cei din media si nici cei de pe strazi".




"Alianta conferederatiilor patronale din Romania are 12 voturi din cele 15. Noi am cerut, inca de la debut, dialog social. Acum stam cu sabia lui Damocles deasupra capului si nu ne putem juca cu termenii. Cine face asta se joaca cu destinul Romaniei pentru urmatorii 20 de ani. Noi mergem pe aceeasi parametri si solicitam discutii. Facem apel ca miscarile stradale sa fie organizate doar de acele cinci mari confederatii ca sa nu lasam strada la mana celor mari, care isi doresc tulburari ca in Grecia probabil", a precizat Agathon.




Alianţa Confederaţiilor Patronale din România nu se va implica in modalitatea de reducere a salariilor bugetarilor cu 25 la suta, dar solicita Guvernului ca masura de reducere a pensiilor cu 15 la suta sa se aplice doar in cazul acelor persoane ale caror pensii depasesc suma de 1.000 lei.




Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, nu a dorit să comenteze ce va face guvernul după ce scrisoarea către FMI nu a primit luni aviz favorabil în plenul Consiliului Economic şi Social (CES), însă a precizat că Executivul va decide dacă documentul urmează să fie modificat sau nu. "Dacă nu primim aviz favorabil, ne întoarcem cu textul în guvern", a spus Vlădescu.




Scrisoarea de intenţie cu FMI ar trebui să fie trimisă Fondului în termen de o săptămână, a declarat luni ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, la reuniunea CES, citat de Mediafax.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22