Cetatean roman, rapit de 20 de zile in Burkina Faso. Autoritatile nu au o reactie concreta. Victor Ponta: Facem eforturi. Traian Basescu: Daca teroristii simt indiferenta sau neputinta, vom avea tot mai multi romani rapiti in

T.d. | 24.04.2015

Pe aceeași temă

Daca gruparile teroriste vor simti ca suntem indiferenti sau neputinciosi, vom avea tot mai multi cetateni rapiti aiurea prin lume”, transmite Traian Basescu intr-un mesaj postat pe Facebook. Fostul sef de stat atrage atentia ca un cetatean roman a fost rapit de peste 20 de zile, fara vreun rezultat in recuperarea sa, in tot acest timp.

De aproape o luna”, arata fostul presedinte, “cetateanul roman Iulian Ghergut a fost rapit in Burkina Faso. Este drept ca presedintele tarii si premierul isi aduc aminte de acest lucru doar daca sunt intrebati de presa”, scrie Basescu.

Fostul sef de stat face un apel in acest sens catre Premierul Ponta si Presedintele Iohannis.

E imposibil sa nu avem resurse in Africa de Vest”, sustine Basescu. “Nu faceti din Iulian Ghergut simbolul neputintei voastre si a Romaniei”, mai transmite fostul lider roman.
 

Ce spune Victor Ponta

Autoritatile romane “fac eforturi” pentru a-l localiza pe romanul rapit acum cateva saptamani in Burkina Faso, sustine premierul Ponta.

Seful Executivului indeamna ca in acest caz “sa nu fim exagerat de optimisti, nici pesimisti”.

In ce priveste informatiile pe care statul roman le detine in acest caz, Victor Ponta a explicat: “Facem eforturi si pana nu avem lucruri clare prefer sa nu comunicam decat pe calea procedurala – celula de criza, MAE si partenerii nostri”, potrivit Agerpres.
 

Cetatean roman, rapit de 20 de zile

In 4 aprilie, un agent de securitate roman angajat al unei societati miniere a omului de afaceri Frank Timis a fost rapit in Burkina Faso, in urma unui atac armat.

Incidentul a avut loc in nordul tarii africane, in apropierea frontierei cu statul Mali, la o mina de mangan detinuta de compania Pan African Minerals, subsidiara a Frank Timis Corporation.

Una dintre patrulele noastre a fost atacata” si “romanul care conducea patrula a fost rapit”, spunea la acel moment directorul Pan African Minerals, precizand ca un jandarm a fost grav ranit in urma incidentului, iar soferul a fost ranit la un picior.

Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliati retelei teroriste Al Qaida in Maghrebul Islamic. Dupa atac si rapirea lui Iulian Ghergut, atacatorii au fugit spre Niger la bordul a trei autoturisme Toyota fara sa fie interceptati sau localizati.

Incidentul a provocat o reactie a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), fiind activate celula de criza.

Imediat ce informatiile au fost cunoscute de autoritatile romane, ministrul Afacerilor Externe a activat celula de criza, care s-a reunite deja in vederea analizarii tuturor informatiilor si pentru adoptarea masurilor specifice. Au fost trimise instructiuni catre toate misiunile diplomatice din zona. Institutiile care fac parte din celula de criza sunt in contact permanent”, precizeaza MAE intr-un comunicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22