Cetățenii UE care vin în România din sudul Africii, carantină 14 zile și testare obligatorie

Laurentiu Gheorghe | 28.11.2021

Ministerul Sănătății și DSU anunță că cetățenii UE care au vizitat șapte state africane vor intra în carantină la venirea în România și se vor testa pentru limitarea răspândirii variantei Omicron.

Pe aceeași temă

Cele șapte țări vizate de varianta Omicron a SARS-CoV-2din sudul Africii sunt: Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Eswatini, Mozambic și Lesotho.

Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că măsurile sunt valabile pentru toți cetățenii UE care vin în România din zona respectivă, în timp ce alți cetățeni care călătoresc din zonă nu vor fi primiți în țară.

„Având în vedere alertele de la OMS, România s-a adaptat măsurilor. A fost adoptată o hotărâre CNSU, care aliniază România la măsurile deja luate în mai multe state europene, care limitează sau interzic călătoriile. Călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinaţi timp de 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile cu test negativ”, a declarat sâmbătă Raed Arafat.

Anunțând decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a precizat că ”avem date că această tulpină se transmite mai ușor. (...) În 3 săptămâni vor apărea primele studii care vor spune dacă noua tulpină afectează vaccinurile antiCovid”.

„Dacă la nivelul UE se decide că certificatul verde are o anumită valabilitate (9 luni) atunci așa vom face noi ca membri ai clubului. Suntem membri într-un club, respectăm regulile. La nivel național, vom vedea”, a declarat Raed Arafat.

****

61 de persoane care au aterizat la Amsterdam cu două curse din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru Covid-19, iar autoritățile olandeze au anunțat că sâmbătă dimineața fac analize suplimentare pentru a stabili dacă vreunul dintre aceste cazuri are legătură cu noua variantă a coronavirusului Omicron, relatează Reuters.

Și autoritățile din Germania și Cehia au transmis că au detectat mutații specifice noii tulpini la o persoane care s-a întors recent din Africa de Sud. Un caz a fost confirmat vineri în Belgia. Israel și Hong Kong au confirmate și ele primele cazuri.

SUA au anunțat interdicții de călătorie în zona sud-africană.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22