CEx al PSD: Două tabere luptă pentru conducere. Paul Stănescu a demisionat de la șefia executivă

Dora Vulcan | 07.06.2019

La zece zile de la condamnarea lui Liviu Dragnea, PSD se întrunește în Comitet Executiv pentru a decide asupra viitoarei conduceri a partidului și cine va fi candidatul partidului la președinție.

Pe aceeași temă

UPDATE - Paul Stănescu, președinte interimar al PSD a demisionat din funcția de conducere, transmite Digi 24. El a fost numit președinte executiv interimar în urmă cu două săptămâni, la o zi de la încarcerarea liderului PSD Liviu Dragnea, căruia i-a cerut demisia la finele anului trecut, după care a fost îndepărtat din funcția de vicepremier .Stănescu era adeptul alegerii conducerii undeva în toamnă, în timp ce Viorica Dăncilă le-a spus colegilor în ședința CEX că pledează pentru un congres rapid, în luna iunie în care să fie aleasă o nouă conducere a partidului și candidatul la președinție. Dăncilă este susținută de Marian Oprișan și Niculae Bădălău. Ciolacu, alt adversar al lui Dragnea, răsplătit după condamnarea liderului cu șefia Camerei Deputaților, este în tabăra Firea-Stănescu.

UPDATE - Primarul Capitalei, Gabriela Firea, transmite un mesaj înainte de Comitetul Executiv al PSD și le cere colegilor să nu se grăbească cu organizarea Congresului, alăturându-se astfel taberei lui Paul Stănescu, președinte executiv interimar al PSD, care ar dori un Congres organizat în toamnă.

În schimb, tabăra Vioricăi Dăncilă își dorește un Congres organizat cât mai rapid.

”Graba este dușmanul perfecțiunii”, a scris Gabriela Firea vineri dimineață, pe pagina sa de Facebook.

Ajunsă la ședința CEx, Firea a confirmat că se opune organizării unui congres de alegeri, spunând că în acest moment nu există un vid de putere în PSD, pentru că șefia partidului, asigurată de președintele interimar Viorica Dăncilă și de cel executiv, Paul Stănescu, nu este contestată de nimeni în partid. În ceea ce privește data organizării congresului PSD, primarul general al Capitali a spus că „graba strică treaba”.

„Să venim cu un mesaj clar pentru români, și nicidecum să alergăm după scaun. Un congres va trebui să aibă loc pentru modificarea statului și pentru alegerile prezidențiale. Acum avem o conducere statutară și nu am auzit voci în partid care să conteste această conducere. Practic nu este un gol de putere”, a declarat Gabriela Firea.

Întrebată dacă acest congres trebuie să aibă loc în perioada imediat următoare, Firea a spus: „Când să îl organizăm? Nu trebui să fie organizate conferințe în județe ? Noi în loc să strângem rândurile pentru moțiunea de cenzură în Parlament, începem iar s-o luăm de la capăt cu grupuri, grupulețe, în loc să fim preocupați de alte probleme?”

UPDATE - Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, susține organizarea cât mai rapidă a unui congres de alegeri. De asemenea, el spune că PSD trebuie să vină cu un candidat la președinție dar nu atât de repede ca să nu fie vulnerabilizat în raport cu cel al opoziției.

”Este necesar să existe o conducere stabilă a partidului pentru a putea lua deciziile necesare, dar și pentru a putea gestiona majoritatea parlamentară. Înțelegem că este nevoie de un candidat pentru a se pune tunurile pe el. Vom da un răspuns și la asta, dar vom alege persoana care are cele mai mari șanse să învingă candidatul opoziției”, a spus Buzatu.

UPDATE - Marian Oprișan, baronul de la Vrancea spune că președinția partidului ar putea fi deținută în continuare de premierul Viorica Dăncilă, devenită președinte interimar după condamnarea la 3 ani și șase luni de închisoare primită de 27 mai de Liviu Dragnea.

„Doamna premier, prin analizele și modul cum s-a comportat, a demonstrat că e un lider politic important și care are lucruri importante de spus pentru România”, a spus Marian Oprișan înainte de ședința Comitetului Executiv al PSD de vineri.

„Și doamna Viorica Dăncilă și alți colegi pot îndeplini cu succes funcția de președinte”, a mai spus el.

Întrebat dacă va candida la șefia PSD, Marian Oprișan a răspuns: „V-am mai spus, eu nu candidez pentru funcția de președinte al partidului, dar nu ai cum să știi. În ranița oricărui soldat se află bastonul de mareșal.”

Despre candidatul la alegerile prezidențiale, Oprișan a spus că „trebuie să fie un tip serios, un candidat serios, un om puternic, un om cu reale calități și un om care să își iubească țara în primul rând și care să respecte cu sfințenie Constituția.”

Liderul PSD Vrancea a mai spus că nu știe ca Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, să-și fi exprimat dorința de a candida din partea PSD: „Este un mare savant după părerea mea, și un mare intelectual și un mare român. Dacă domnia sa vrea să candideze, asta e o veste mare”.

Oprișan a refuzat să vorbească despre remanierea ministrului Carmen Dan: „O face doamna prim-ministru”.

După condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare, PSD a rămas cu o conducere interimară, însă nu este clar deocamdată dacă la acest congres va fi ales şi noul preşedinte al partidului sau dacă va fi menţinut interimatul asigurat de Viorica Dăncilă, cel puţin până la alegerile prezidenţiale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22