CEx al PSD în 15 și 22 iulie. Se discută o remaniere extinsă plus candidatura la prezidențiale

Laurentiu Gheorghe | 10.07.2019

Social-democrații, sub conducerea noului tandem, Dăncilă-Teodorovici, au programate 2 ședințe ale CEx-ului în care să definitiveze remanierea Guvernului și stabilirea candidatului pentru prezidențiale.

Pe aceeași temă

Printre nemulțumirile legate de miniștrii Cabinetului Dăncilă, în ultimul timp au răbufnit cele legate de ministrul Justiției Ana Birchall, care a intrat în conflict direct cu președintele CSM, Lia Savonea. De asemenea, relațiile cu Dăncilă s-au răcit până la punctul în care cele două nu-și mai vorbesc, scrie HotNews, citând surse politice.

Cel mai bun barometru al dizgrației în care a căzut Birchall a fost articolul deosebit de violent din Lumea Justiției, în care Birchall este „ministreasă” și manipulată de forțe obscure. Miercuri și deputatul Pleșoianu a tras o șarjă de artilerie la adresa ministrului de Justiție, cerând imperios înlăturarea imediată a ei din guvern. Pesediștii sunt iritați de modul cum Birchall a gestionat tema justiției în partid, dar și de declarațiile publice ale acesteia referitoare la secția speciala de investigarea magistraților.

Însă cu toate că PSD-istii însetați de răzbunare vor capul lui Birchall, Viorica Dăncilă cel mai probabil va înghiți broasca și o va menține în funcție pe Ana Birchall din cauza promisiunilor făcute partenerilor europeni și americani precum că s-a schimbat și a rupt-o cu epoca Dragnea. Probabil că se va limita doar la a numi ceva secretari de stat la justiție propuși de baronii locali cărora le mai serveste astfel ceva firimituri.

Remaniere: 8 miniștri de la PSD și 3 de la ALDE

Conform surselor politice, în PSD se vorbește de opt portofolii ale social-democraților și trei ALDE. După dezastrul de la europarlamentare, care l-au trimis pe Tăriceanu la 4%, puterea de negociere a ALDE este aproape zero și foarte probabil că va ceda, sacrificându-i pe miniștrii Energiei (Anton Anton), de Externe (Teodor Meleșcanu) și Relația cu Parlamentul (Viorel Ilie). Se discută și de un troc Externele contra un alt minister oferit la schimb de PSD.

De la PSD, toate sursele din partid vorbesc cam despre aceleași portofolii care urmează să primească nume noi în încercarea de a recâștiga cât de cât din popularitate: Carmen Dan (Interne), Ecaterina Andronescu (Educație), Bogdan Trif (Turism), Bogdan Matei (Tineret și Sport), Ioan Deneș (Ape și Păduri), Răzvan Cuc (Transporturi), Petre Daea (Agricultură) și Daniel Suciu (Dezvoltare).

Ultimii miniștri fideli lui Dragnea care au rămas în Guvern sunt Carmen Dan și Petre Daea, înlăturarea lor fiind dorită de noua gardă a conducerii partidului. De exemplu, Marian Oprișan își dorește de foarte mult timp Ministerul de Interne pentru un apropiat de al lui. Este o ocazie pentru Dăncilă să-l servească pentru a-și asigura sprijinul puternicului baron de Vrancea.

De asemenea, președintele PSD, Viorica Dăncilă a anunțat că în aceasta perioadă este evaluată activitatea fiecărui minister în parte, precizând că membrii coaliției guvernamentale vor decide dacă se va face remaniere sau se va lua în calcul o restructurare.

O altă temă pe agenda ședinței Comitetului Executiv este și prezentarea sondajelor privind viitorul candidat PSD la prezidențiale. De altfel, preşedintele PSD Viorica Dăncilă a anunțat că pe lista candidaţilor la alegerile prezidenţiale de anul acesta sunt mai multe nume, printre care liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dar și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și secretarul general al PSD, Mihai Fifor.

Favorit pentru a intra în cursa pentru prezidențiale este Eugen Teodorovici, fiind de alfel și apropiat și confident al președintelui PSD, Viorica Dăncilă.

Social-democrații urmează să-și aleagă candidatul la prezidențiale într-un congres la care vor participa 1.000 de delegați și care a fost programat pe 3 august.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22