CFR-istii si-au continuat protestele si amenință cu greva generală

Redactia | 23.04.2018

​Peste 2.000 de membri ai Federatiei Mecanicilor de Locomotiva si ai altor organizatii sindicale au participat luni la un miting si un mars de protest in Capitală. In urma cu doua zile, vineri, alti 2.000 de CFR-isti au protestat in fata Ministerului Transporturilor.

Pe aceeași temă

 

 

Membrii sindicatelor din CFR au organizat luni un nou mars de protest față de politica guvernamentală din domeniul infrastructurii și de nerecunoașterea unor drepturi solicitate de ei. "Avem foarte multe nemultumiri. Cel mai tare ne deranjeaza, insa, intarzierea promovarii Statutului Personalului Feroviar. Acest act normativ e necesar pentru a le asigura angajatilor din sector un trai decent. Acum, in jur de 60% dintre angajati sunt platiti cu salariul minim pe economie, iar ceilalti abia daca ajung pe la 3.500 lei pe luna. Sunt salarii de mizerie”, a declarat Iulica Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva (FML).

 

O alta nemultumire a mecanicilor de locomotiva este ineficienta cu care statul trateaza situatia delicata in care se afla societatea CFR Marfa SA. Aceasta are datorii de 835.829 lei catre CFR SA si risca falimentul.

 

"Trebuie sa intelegem odata ca CFR Marfa SA nu are cum sa plateasca peste noapte acesti bani. La randul ei, societatea trebuie sa ii incaseze de la clienti, unii dintre ei in insolventa, si care intarzie sa plateasca. Trebuie gasite solutii prin care CFR SA sa isi recupereze banii, dar fara ca activitatea CFR Marfa sa fie afectata. Exista solutii, totul este sa existe vointa la nivelul Guvernului pentru a le gasi pe cele mai bune", a mai declarat Iulica Mantescu pentru Ziare.com.

 

Nu in ultimul rand, sindicalistii cer statului sa investeasca in infrastructura feroviara, in conditiile in care se lucreaza si cu locomotive vechi de peste 60 de ani si aproape intregul material rulant trebuie schimbat.

 

"Daca nu se vor rezolva macar in parte problemele, este posibil orice si cu siguranta vor urma alte actiuni de protest. Noi vom convoca forurile de conducere si vom stabili ce avem de facut", a spus Iulica Mnatescu.

 

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova încercat să se adreseze celor care protestau în fața Ministerului. "Sunt atent la problemele voastre. Stiu cu ce va confruntati si impreuna vom gasi solutii. Dar problemele dumneavoastra nu se pot rezolva decat cu calm si cu liniste", le-a spus Lucian Sova celor peste 2.000 de CFR-isti adunati in strada.

 

Membrii de sindicat nu s-au lăsat intimidați și l-au huiduit pe reprezentantul Guvernului: "Destul! V-am asteptat destul!", au strigat protestatarii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22