China a transmis SUA să nu mai piardă timpul în lupta cu SARS-CoV-2 și să colaboreze

Laurentiu Gheorghe | 24.05.2020

SUA n-ar mai trebui să piardă timp în lupta cu coronavirusul și să conlucreze cu China pentru a-l combate, în loc să răspândească minciuni și să ne atace, a declarat ministrul de Externe chinez Wang Yi.

Pe aceeași temă

Relațiile americano-chineze s-au deteriorat puternic după izbucnirea pandemiei de Covid-19, guvernele președintelui Donald Trump și președintelui Xi Jinping trimițându-și reciproc săgeți înveninate în legătură cu problemele legate de pandemie, în special SUA acuzând China că a ascuns amploarea fenomenului și o lipsă totală de transparență, relatează Reuters.

Cele două state, cu cele mai mari economii din lume, se confruntă de asemenea pe teme dificileprecum situația din Hong Kong, a schimburilor comerciale, respectarea drepturilor omului și sprijinul american pentru Taiwan, teritoriu revendicat de China.

În cadrul conferintei sale de presă anuale din parlamentul chinez, Wang și-a exprimat simpatia profundă față de Statele Unite care se confruntă cu tragedia provocată de pandemie, numărul morților urmând să depășească 100.000 în zilele următoare, cel mai mare număr de victime la nivel mondial.

„Din păcate, pe lângă teribilul coronavirus, un virus politic se răspândește în Statele Unite. Virusul politic se folosește de fiecare ocazie pentru a ataca și defăima China”, a spus ministrul de Externe al Chinei. „Unii politicieni au ignorat cele mai evidente fapte și au născocit prea multe minciuni despre China și au urzit prea multe conspirații” a adăugat el, fără a-l numi pe președintele Donald Trump.

„Unele forţe politice americane iau ostatice relaţiile dintre China şi SUA şi împing ţările noastre în pragul unui nou Război Rece” în contextul crizei coronavirusului, a spus Wang Yi.

„Vreau să spun aici și acum: nu pierdeți timp prețios și nu ignorați viețile oamenilor", a spus Wang. „Ceea ce trebuie să facă în primul rând China și Statele Unite este să învețe mai întâi una de la cealaltă, să împărtășească experiența lor comună în lupta împotriva epidemiei și să ajute fiecare țară că să lupte împotriva ei.”

China și Statele Unite trebuie de asemenea să înceapă să-și coordoneze macro politicile atât pentru propriile economii cât și în beneficiul economiei mondiale, a mai spus Wang.

China este pregătită în continuare să lucreze împreună cu Statele Unite în spiritul cooperării și respectului reciproc a declarat ministrul chinez de Externe, când a fost întrebat dacă relatiile bilaterale ar putea să se deterioreze și mai mult.

Cine vrea despagubiri, doar viseaza

„China a susținut întotdeauna, ca cea mai mare țară în curs de dezvoltare și cea mai mare națiune dezvoltată, că amândouă țările au o responsabilitate majoră pentru pacea și dezvoltarea mondială", a spus el. „China și Statele Unite au de câștigat din cooperare și pierd din confruntare.”

Luna trecută, Missouri a devenit primul stat al SUA care a învinuit Guvernul chinez de modul în care a gestionat coronavirusul, susținând că pandemia a plecat din orașul Wuhan și a produs un dezastru economic statului. Wang a replicat că asemenea inițiative legislative nu au nicio bază legală. „China de azi nu este China de acum un secol, cum nici lumea nu mai este la fel”, a adăugat el.

De altfel, președintele Donald Trump a evocat posibilitatea de a cere Beijingului să plătească miliarde de dolari drept compensaţii pentru daunele cauzate de pandemie. În plus, SUA au făcut apel la o anchetă internaţională asupra originii virusului.

„Dacă doriți să încălcați suveranitatea și demnitatea Chinei, cu litigii inventate și să smulgeți din realizările obținute prin munca asiduă a poporului chinez, ma tem că acesta nu este decât un vis care doar vă va înjosi,” a replicat sarcastic ministrul chinez de externe.

Wang și-a manifestat întreaga susținere pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și a președintelui ei, Adhanom Ghebreyesus, ținta criticilor americane.

„A sprijini OMS inseamnă a sprijini salvarea de vieți. Aceasta este o alegere și orice țară cu o conștiință trebuie s-o facă” a explicat el poziția Chinei referitoare la OMS.

Trump, care a acuzat organizația internațională că este „Chino-centrică” a amenințat că va suspenda definitiv alocarea de fonduri pentru OMS și va reconsidera statutul de membru a țării sale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22