Chirilă, propunerea pentru Interne, fost ofițer al serviciului secret al MAI, pensionat la 39 de ani

Dora Vulcan | 11.09.2019

Daniel Chirilă, propunerea premierului Dăncilă pentru postul de ministru de Interne este un fost ofițer al serviciului secret al MAI, licențiat la 28 de ani și pensionat la 39, cu o pensie de 91.200 de lei

Pe aceeași temă

Absolvent al facultății de Drept la 28 de ani, fostul adjunct de șef de post din comuna Punghina (Mehedinți), Daniel Chirilă (vezi foto - al treilea din stânga), se pensionează la 39 de ani cu o pensie de 91.200 lei pe an. După ce absolvă Colegiul Național de Informații de la academia SRI, Chirilă ia mastere pe bandă rulantă la fel de fel de facultăți private, timp în care devine ofițer la fosta Doi și-un sfert, consilier de președinți la diverși giganți IT sau în domeniul infrastructurii comunicațiilor pentru care nu are nicio pregătire. Propunerea sa la conducerea Internelor, făcută joi de Dăncilă, l-a prins pe tânărul pensionar pe post de secretar de stat în MAI. Este un apropiat al lui Fifor.

Dumitru Daniel Chirilă vine de la Craiova unde a legat o relație apropiată cu Mihai Fifor, secretar general al PSD și actualul ministru interimar de la Interne, scrie G4 Media.

El și-a început cariera ca subofițer, adjunct de șef de post în comuna Punghina (județul Mehedinti), potrivit CV-ului său.

După ce a absolvit, la 28 de ani, Facultatea de Drept a Universității din Craiova, Chirilă a intrat în 2006 în Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne, unde a fost ofițer operativ până în 2010, pentru ca apoi să avanseze ca șef de sector și director de diviziune.

În 2011 s-a mutat ca șef de birou la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate din IGPR, iar între 2015-2017 a fost consilier cu atribuții specifice în cadrul Compartimentului pentru Apărare al Departamentului Securității Naționale din Administrația Prezidențială.

Din 20 martie 2017, a trecut în rezervă, la 39 de ani, iar declarația sa de avere arată că în 2018 a avut o pensie de 91.200 de lei.

În paralel cu pensia a câștigat însă un salariu și din poziția de consilier al S&T România, un gigant european din IT, unde fostul adjunct de șef de post îl consilia personal pe președintele companiei, pentru ca în 2018 și 2019 să ajungă director general al companiei Quality Business Solutions, o firmă implicată în mai multe achiziții controversate cu STS și Poliția Română și unde susține, potrivit CV-ului său, că oferea consultanță în domeniul infrastructurii comnicațiilor, fără o specializare în domeniu.

Născut în 1978, tânărul pensionar este, în prezent, secretar de stat în MAI, funcție deținută din luna august a acestui an, în locul lui Marin Gheorghe.


Chirilă a mai fost șef la Biroul de Combaterea Macrocriminalității Economico-Financiare, Spălarii Banilor si a Infractiunilor din Piața de Capital din cadrul IGPR.


Chirilă este absolvent al Colegiului Național de Informații - Academia Nationala de Informații "Mihai Viteazul" din cadrul Serviciului Român de Informatii și are un master în Relații internaționale. Sisteme de Securitate la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, unul în Drept internațional, la universitatea privată Hyperion și altul în Drept privat la facultatea privată de Drept „Nicolae Titulescu”.

Foto: Daniel Chirilă (stânga), alături de miniștrii Daniel Breaz și Mihai Fifor (Agerpres / Sorin Lupșa)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22