Chirurgul Burnei ar fi implantat fragmente din oase de vită şi bucăţi din filtre de tanc

E.b. | 11.12.2016

Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul "Marie Curie” din Capitală, ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramică neomologate, fragmente de oase de vită şi bucăţi din filtre de tanc, iar în unele cazuri ar fi folosit şuruburi luate din comerţ.

Pe aceeași temă


 

UPDATE: Chirurgul Gheorghe Burnei este acreditat pentru transplantul de os şi putea lua doar de la Spitalul Colentina ţesut, care trebuie ţinut la temperatura de minus 80 de grade, a declarat Andrei Nica, consilier la Agenţia Naţională de Transplant (ANT) pe probleme de ţesuturi şi celule, conform News.ro.

 

Precizările au fost făcute după ce anchetatorii care au făcut percheziţii ar fi găsit în congelatorul unui frigider din secţia de Ortopedie de la Spitalul "Marie Curie” din Capitală, în care angajaţii îşi ţineau mâncarea, pungi cu fragmente de os de la copii mici, unele probabil de cinci ani. Un reprezentant al Agenţie Naţionale de Transplant a fost chemat la spital pentru a vedea unde erau ţinute oasele de copii care  erau folosite la alţi copii, lucru pe care l-ar fi recunoscut şi Gheorghe Burnei, potrivit unor surse judiciare.

 

Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală” şi a dispus plasarea chirurgului ortoped în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii.

 

Burnei le spunea părinţilor copiilor care veneau la el că este singurul medic din lume care poate face anumite operaţii, dădea impresia că este mereu ocupat şi că dacă acceptă un caz este un privilegiu, iar în unele cazuri recomanda intervenţia chirurgicală, deşi ştia că unele deficienţe fizice nu puteau fi corectate. Anchetatorii au găsit la percheziţii plicuri cu bani în cărţi din biblioteca de la Spitalul "Marie Curie”, conform News.ro.

 

Gheorghe Burnei, pus sub acuzare pentru luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii, a fost reţinut de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut, duminică, unui judecător de drepturi şi libertăţi arestarea preventivă a chirurgului ortoped.

 

Surse judiciare au declarat, că medicul Gheorghe Burnei, şeful secţiei de Ortopedie a Spitalului “Marie Curie”, îi consulta pe copiii care ajungeau la el şi le spunea părinţilor acestora că au nevoie de operaţii pentru corectarea unor deficienţe fizice, deşi ştia că doar unele se puteau corecta prin intervenţii chirurgicale, conform News.ro.

 

Potrivit surselor citate, medicul nu ar fi cerut direct bani pentru operaţii, dar i-ar fi interna pe copii mult timp, în mod repetat, şi ar fi amânat intervenţiile chirurgicale până când i-ar fi determinat pe părinţii acestora să îi dea bani.

 

În unele situaţii, deşi nu era nevoie de implantarea unor proteze sau dispozitive medicale, medicul le-ar fi spus părinţilor că trebuie făcut implant pentru corectarea unor deficienţe fizice, motivele reale fiind fie să obţină bani pentru acele proteze, fie să facă experimente.

 

Erau asigurate gratuit

 

Burnei le-ar fi spus părinţilor că protezele sunt greu de obţinut şi le-ar fi condiţionat intervenţia chirurgicală de cumpărarea acestora de la firma cu care el colabora, Argonmed SRL, deşi dispozitive medicale erau asigurate gratuit de către spital în astfel de cazuri.

 

Chirurgul ortoped ar fi folosit atât dispozitive medicale omologate, cât şi unele create special pentru el, care însă nu erau omologate. Burnei ar fi folosit, la unele intervenţii chirurgicale, fragmente din oase de vită fierte şi bucăţi din filtre de tanc de armată, dar şi şuruburi pe care le lua din comerţ, au mai arătat sursele citate.

 

Aceleaşi surse au precizat că, uneori, problemele de sănătate erau inventate de medicul Gheorghe Burnei, iar în unele cazuri ar fi implantat dispozitive greşit.

 

Anchetatorii mai au date că unele intervenţii chirurgicale făcute de Gheorghe Burnei nu respectau nicio procedură medicală, că au fost situaţii în care copii operaţi de el au murit, dar şi cazuri în care copiii au rămas cu infirmităţi permanente.

 

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au făcut sâmbătă percheziţii la Spitalul „Marie Curie” şi la locuinţa lui Gheorghe Burnei. La spital, anchetatorii au găsit plicuri cu bani in cărţi din bibliotecă, au mai declarat, petnru News.ro, sursele citate.

 

Gheorghe Burnei ar fi cerut sume cuprinse între 1.000 de lei şi 1.000 de euro pentru o operaţie, potrivit aceloraşi surse.

 

Denunţul împotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 17 fapte de corupţie comise în perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

 

Doi colegi de la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, din echipa lui Gheorghe Burnei, au fost audiaţi sâmbătă, în calitate de martori.

 

Două dosare distincte

 

Pe numele lui Gheorghe Burnei au fost deschise două dosare distincte, intrumentate de acelaşi procuror. Unul dintre dosare a fost deschis în urmă cu aproximativ două luni, pentru luare de mită, după ce părinţii unuia dintre copiii operaţi de medic au făcut un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie. Al doilea dosar al lui Burnei vizează acuzaţii de vătămare corporală gravă şi tentativă de omor, au precizat sursele citate.

 

În 6 decembrie, Casa Jurnalistului a prezentat cazul unei fete, care, în urma a 11 operaţii efectuate de Gheorghe Burnei, de-abia se mai poate da jos din pat, după ce medicul i-ar fi implantat un dispozitiv ceramic neomologat.

 

Medicul Gheorghe Burnei este profesor universitar la Catedra de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrica a UMF "Carol Davila" din Bucureşti şi şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului "Maria Sklodowska Curie".

El a realizat şase intervenţii chirurgicale în premieră mondială şi 22 de intervenţii chirurgicale în premieră naţională, potrivit prezentării sale de pe site-ul reţelei de clinici "Regina Maria". 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22