Chisinau: Proiect legislativ privind o noua regiune cu autonomie sporita

T.d. | 04.04.2015

Pe aceeași temă

O coalitie de conjunctura intre Opozitie si Putere a facilitat votarea in prima lectura in Parlamentul de la Chisinau a unui proiect care ar urma sa confere regiunii Taraclia un statut special de raion national-cultural. De fapt, ar fi vorba despre o forma sporita de autonomie.

Daca va ajunge la promulgare, proiectul va crea si mai multe probleme pentru o tara deja confruntata cu problema unor regiuni cu statut special – Transnistria, Gagauzia -, potrivit Unimedia, citata de HotNews.

Proiectul legislativ are nevoie de un vot si in a doua lectura pentru a merge la promulgare. Voturile pentru statutul special al regiunii au fost date de PSDM (socialistii pro-rusi, de Opozitie), PD (democratii lui Lupu si Plahotniuc, parte a coalitiei de guvernare) si PCRM (comunistii lui Voronin, care sprijina netransparent guvernul, anti-UE). Impotriva proiectului au votat PLDM (Filat, la guvernare) si PL (Ghimpu, Opozitie).

Liderii PLDM si PL au declarat in Parlament ca acordarea acestui statut special deschide calea spre o viitoare cerere de federalizare a Republicii Moldova.

Proiectul a fost depus in Parlament de PCRM.

Taraclia este un raion (diviziune administrativa) a Republicii Moldova, cu populatie in proportie de peste 60% formata din etnici bulgari. Raionul, cu cu o populatie de circa 50.000 de locuitori, are 26 localitati, printre care doua orase.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22