«Cico» Dumitrescu, acuzat de infracţiuni contra umanităţii, «îşi dă cuvântul» că e nevinovat

E.b. | 19.01.2017

Amiralul în rezervă Emil Cico Dumitrescu a declarat joi, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, că nu le-a spus nimic procurorilor militari, pentru că el nu a fost implicat şi că anchetatorii l-au pus sub acuzare pentru că au vrut să îl bage în cauză: „Pe cuvânt de onoare că eu nu am fost nicăieri”.

Pe aceeași temă

 
  
Dumitrescu a mai spus că nici Ion Iliescu nu este vinovat de ce s-a întâmplat în 13-15 iunie 1990, iar procurorii ar trebui să îi audieze pe cei care au dat foc la clădirea Poliţiei, unde erau "pe puţin 200 de oameni”.

 

"Nu am spus nimic procurorilor. Nu am fost acolo. Dacă dumneavostră găsiţi undeva că eu am participat, eu vin şi recunosc: «Am fost un mare mincinos». Eu eram şeful Direcţiei Generale de Presă şi Sport. Ce legătură aveau eu cu ...? În dosar m-au băgat, aşa, că au vrut să mă bage. Am aici un «prieten» procuror. Pe cuvânt de onoare că eu nu am fost nicăieri. Eu nu eram în clădirea Ministerului de Interne, eram în sediul din stradă Beldiman, vizavi de Poliţie", a declarat dumitrescu, conform News.ro.

 

Emil "Cico” Dumitrescu a precizat că le-a spus procurorilor că tot ce a avut de spus despre evenimentele din 13-15 iunie 1990 a declarat cândva, arătând că acum nu a mai dat nicio altă declaraţie.

 

"Le-am spus că ce am avut de declarat cândva, am declarat. Acum nu le-am spus nimic. Ce am avut de spus, am spus odată”, a adăugat Dumitrescu.

 

Întrebat dacă el crede că Ion Iliescu va fi pedepsit după 27 de ani de la Mineriadă, Emil "Cico” Dumitrescu a spus: "Nu sunt jurist, sunt inginer. Eu zic că nu-i vinovat dar... De ce nu-i întreabă nimic pe cei care au dat foc la clădirea Poliţiei? Erau pe puţin 200 de oameni”.

 

Procurorii militari l-au chemat pe Emil "Cico” Dumitrescu la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru a-i aduce la cunoştinţă că i s-a schimbat încadrarea din suspect în inculpat în dosarul Mineriadei şi că este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

 

Toate persoanele puse sub acuzare în acest dosar vor fi chemate de procurorii militari la audieri.

 

Începând din 11 ianuarie au fost la PICCJ pentru a lua la cunoştinţă că sunt inculpaţi fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului-ministru în iunie 1990, fostul director al Serviciului Român de Informaţii Virgil Măgureanu şi Miron Cozma, toţi fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

 

 

********************

 

 

În dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 23 decembrie 2016,  punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale şi Mugurel Cristian Florescu, general în rezervă, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

 

În acelaşi dosar a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului”.

 

De asemenea, au fost puşi sub acuzare Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

 

În aceeaşi cauză, procurorii militari efectuează în continuare urmărirea penală faţă de alţi 18 suspecţi, tot pentru infracţiuni de crime împotriva umanităţii.

 

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

 

În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22