Cine este Marcel Ciolacu, al treilea om în stat, care vrea să preia conducerea PSD

Laurentiu Gheorghe | 26.11.2019

Marcel Ciolacu (născut 1967) a fost numit președintele Camerei Deputaților după condamnarea lui Liviu Dragnea, cu sprijinul PSD și a unei părți din Pro România, și conducătorul puciului din PSD

Pe aceeași temă

Intrarea lui Marcel Ciolacu în politica mare are loc în iunie 2017 când Liviu Dragnea îl numește vicepremier fără portofoliu în Guvernul Tudose, pentru a-i urmări mișcările premierului. La acel moment Ciolacu câștigase ceva influență în partid grație rezultatelor în cadrul organizației PSD Buzău și a relațiilor pe care și le cultivase cu personaje influente politic și economic.

Actualul președinte al Camerei Deputaților este fiului comandorului de aviație Ion Ciolacu, decedat în martie 2016. Conform CV-ului publicat pe pagina Parlamentului, primul loc de muncă al lui Ciolacu este cel de consilier local al Municipiului Buzău la vârsta de 29 de ani, în 1996. De asemenea este membru fondator al PSD, înscriindu-se în FSN încă din 1990.

Este absolvent de Drept la Ecologică în 1995. Facultatea de Drept din Universitatea Ecologică a primit Autorizare provizorie în mai 1995. Ciolacu a terminat facultatea în anul în care instituția de învățământ superior a primit, oficial, autorizația provizorie de funcționare.

Odată cu postul de consilier municipal, este numit și președinte al organizației de tineret Buzău, în 1996. Urmează o perioadă în care se împrietenește cu baronii locali, senatorul Ion Vasile și fostul primar al Buzăului Constantin Boșcodeală. De asemenea, pasiunea pentru vânătoare îl apropie de afaceristul sirian Omar Hayssam, apropiat al social-democraților pe filiera Viorel Hrebenciuc, și condamnat pentru răpirea a trei ziariști în Irak. Fotografiile cu Ciolacu și Hayssam la vânătoare, care arătau o relație apropiată între cei doi, s-au scurs în presă în anii 2000.

În 2012 intră în parlament pe listele PSD, fiind la al doilea mandat. Anterior anului 2012, a fost viceprimar în Buzău (2008-2012), prefect interimar (2005), consilier local, consilier județean, și a condus o firmă a primăriei Buzău.

În jumătatea de an cât a fost vicepremier (2017), Ciolacu și-a impus apropiați din Buzău în conducerea unor instituții și companii de stat, sporindu-și puterea în partid și capacitatea de negociere.

După plecarea din guvern împreună cu Tudose și răcirea relațiilor cu Liviu Dragnea, Ciolacu și-a consolidat în partid imaginea unui personaj echilibrat, care a refuzat să plece din PSD și nu a vrut să-și spele rufele în public.

De asemenea e membru fondator al unei asociații denumite „Lumina 1879”, alături de Vegheş Adrian Sorin, Lazăr Iulian, Tudoroiu Mihail Daniel, Ciolacu Ion Marcel, Tudor Marius, Lungu Marius. Conform presei locale, e vorba de o organizație masonică locală.

Marcel Ciolacu este bun prieten cu Mihai Tudose, care de altfel l-a și susținut pentru șefia Camerei, deși trecuse la Pro Romania. Un alt prieten influent este Gabriel Vlase, șeful SIE, un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc.

De asemenea, Marcel Ciolacu apare și în pozele cu Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu la pescuit pe brațul Belina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22