Cine va negocia din partea Parlamentului European pentru numirea lui Kovesi, procuror-șef european

Laurentiu Gheorghe | 28.02.2019

Pentru negocierea dintre Parlamentul European și Consiliul UE privind desemnarea procurorului-șef UE s-au anunțat laburistul Claude Moraes (UK) și germana Ingeborg Grassle (CDU)

Pe aceeași temă

Pentru că la votul din comisiile LIBE și CONT din Parlamentul European, cele mai multe voturi au fost acordate în favoarea Laurei Codruța Kovesi, iar Consiliul UE l-a preferat pe candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, va urma o negociere intre reprezentanții celor doua organisme europene.

Cei doi președinți ai comisiilor din PE, laburistul Claude Moraes (Comisia de libertăți civile – LIBE) și creștin-democrata Ingeborg Grassle au cerut oficial deja președintelui PE, Antonio Tajani, să fie numiți în delegația care va participa la negocieri.

La conferința președinților grupurilor politice din PE din 7 martie este așteptată o decizie privind componența delegației care va reprezenta Parlamentul UE la negocieri. Liderii celor mai mari grupuri parlamentare, foarte influenți, par în general favorabili lui Kovesi: Manfred Weber (PPE - Germania), Udo Bullmann (S&D - Germania), Syed Kamall (ECR, UK), Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia), Ska Keller (Verzi - Germania)

În scrisoarea sa, liderul LIBE, laburistul Moraes, din familia socialiștilor europeni din care face parte și PSD, spune că va colabora cu Grassle, membră a familiei Popularilor europeni, care îi include și pe liberalii români.

„Având în vedere absența convergenței în acest stadiu între Parlamentul European și Consiliu cu privire la candidatul preferat, aș dori să solicit Conferinței președinților să mă mandateze în calitate de președinte al LIBE pentru a negocia cu Consiliul pentru a ajunge la un acord comun privind procurorul șef al Uniunii Europene. Negocierile se vor desfășura împreună cu Consiliul în baza articolului 14 din Regulamentul EPPO. Voi colabora cu președintele comisiei CONT. Vă voi ține pe dumneavoastră și Conferința președinților pe deplin informați în vederea finalizării procedurii”, spune Moraes.

„În cazul în care pozițiile Parlamentului și ale Consiliului nu coincid, un grup la nivel înalt, în care CONT ar trebui să fie reprezentat, compus din reprezentanții celor două instituții, va trebui să se străduiască să convină asupra unui candidat reciproc” - spune, la rândul ei, Ingeborg Grassle în scrisoarea către Tajani.

Negociatorii Parlamentului European vor avea misiunea de a impune în discuțiile cu Consiliul UE candidatul desemnat de PE, adică pe Kovesi.

În acest context, scrisoarea socialistului Moraes, care își exprimă dorința de a colabora cu Grassle, de la Populari, ar putea fi interpretată ca o veste bună pentru Kovesi și una rea pentru PSD, care s-a străduit să submineze alegerea lui Kovesi.

Reprezentanții Parlamentului European vor negocia cu ambasadorii desemnați de Consiliul COREPER II pentru negocieri, cel mai probabil ambasadorii Finlandei, Croației și Portugaliei, țări care urmează să preia președinția Consiliului UE din luna iulie, după ce a României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22