Ciolacu cere modificarea Constituției: Am avea puțin scuze dacă ratăm din nou

Redactia | 10.05.2022

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat marți că trebuie declanșată o discuție despre reforma Constituției.

Pe aceeași temă

El a spus că în acest moment există o majoritate de peste 65% în Parlament, dar nu a dat detalii despre modul în care ar trebui modernizată legea fundamentală.

”Mă folosesc de acest prilej pentru a vă aminti că România are nevoie de o dezbatere serioasă despre reforma constituțională. Eu cred că ne aflăm în ceea ce specialiștii în drept numesc ”momentul constituțional”. Am ratat acest moment după integrarea în UE și NATO. Am ratat în 2011 și am ratat în 2013 când am avut o largă majoritate parlamentară. Din punctul meu de vedere, cu o majoritate de peste 65 la sută în Parlament avem puține scuze dacă vom rata din nou. Societatea așteaptă o Constituție modernă care să reflecte realitatea și să ofere soluții inovative la provocările viitorului”, a spus Marcel Ciolacu în discursul susținut la un eveniment organizat de Curtea Constituțională pentru a celebra 30 de ani de la înființarea instituției.

Întrebat de reporteri la finalul evenimentului dacă vrea modificarea Constituției pentru a schimba atribuțiile președintelui țării, Ciolacu a spus că nu crede că acolo trebuie făcute ajustări.

El nu a dat detalii despre calendarul modificării Constituției, dar a spus că trebuie constituită o comisie parlamentară specială, ca în cazul modificărilor la legile siguranței naționale.

”Eu azi am făcut un anunț că ar fi cazul să pornim acest demers ținnd cont și de majoritatea pe care o avem (în Parlament – n.red.)”, a spus Ciolacu.

Reamintim că pentru modificarea Constituției e nevoie de un vot în Parlament cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei camere, apoi de un referendum.

Ciolacu a mai cerut și în decembrie 2021 o reformă a Constituției, spunând atunci că e vorba despre „o clarificare a atribuțiilor președintelui” și că e nevoie de „reglementarea moțiunii constructive de cenzură” și „limitarea practicii excesive a OUG”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22