Ciolacu: E normal ca PSD să solicite să desemneze primul premier din moment ce a câștigat alegerile

Redactia | 17.11.2021

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că este normal ca PSD să solicite să desemneze primul premier, din moment ce a câștigat alegerile.

Pe aceeași temă

El a precizat că există negocieri și va fi găsită „o cale să nu iasă nimeni păcălit”. O decizie similară a fost luată și de liberali, care vor ca primul premier să fie de la PNL.

Marcel Ciolacu a afirmat că miercuri vor fi finalizate negocierile pe programul de guvernare. PSD și PNL au programată o nouă întâlnire la ora 16.00.

„PSD va face azi un Consiliu Politic Național în care va stabili premierul desemnat. Trebuie să ținem cont de voința românilor. PSD a câștigat alegerile generale. Dacă vom construi ceva normal și vom ține cont de dorința românilor, sunt ferm convins că va fi o coaliție funcțională și vom avea un guvern al României. (…) Este logic, din moment ce PSD a câștigat alegerile, e normal să solicităm prima rotație (de premier, n.red.) să fie la PSD. Și există negocieri și vom găsi o cale să nu iasă nimeni păcălit. (…) Azi Consiliul Politic Național va decide cine va fi prim-ministru și să respectăm voința românilor”, a subliniat Marcel Ciolacu.

El a spus că Florin Cîțu nu mai poate revendica șefia Execitvului după ce a fost demis prin moțiune de cenzură. La insistențele jurnaliștilor referitoare la faptul că PNL dorește să dețină prima nominalizare de premier, iar Florin Cîțu revendică postul, liderul social-democraților a afirmat: ”Sunt ferm convins că şi domnul Cîţu va înţelege că nu poate să vină în acest moment premierul României, după ce a fost demis de Parlament”.

Declarații pe scurt:

  • Astăzi, mai mult ca sigur se va finaliza programul de guvernare și pe capitolele social, justiție. PSD va face un consiliu național unde va decide premierul. Dar cel mai important este să nu construim ceva neținând cont de voința românilor, ci numai de interesul personal. Vă amintesc că PSD a câștigat alegerile. Dacă vom ține cont de voința românilor, sunt ferm convins că vom avea o coaliție funcțională și un guvern al României.

  • Categoric, PSD va avea propria nominalizare de premier, pentru că avem o rotație.

  • Din moment ce PSD a câștigat alegerile, e normal să solicităm să avem prima nominalizare. Există negocieri, ca să nu iasă nimeni păcălit


Liberalii au decis marți, în ședința Biroului Executiv să accepte varianta premierului prin rotație dar cu o condiție. Liderii PNL și-au exprimat pe rând opțiunea privind ocuparea postului de prim-ministru prin rotație dar vor ca PNL să fie primul partid care dă premierul. Emil Boc a propus ca mandatul de negociere să fie flexibilizat astfel încât președintele Klaus Iohannis să aibă libertatea de a nominaliza premierul, au declarat pentru HotNews.ro surse liberale participante la ședință. Propunerea nu a fost supusă la vot.

În spatele ușilor închise, mai mulți lideri PNL l-au atacat pe Florin Cîțu acuzându-l că în negocierile cu PSD a pus înainte interesele personale.

La finalul ședinței, Cîțu a declarat că rămâne singura propunere pentru postul de premier: ”PNL a votat rotativa cu primul premier de la PNL. Nu s-a votat flexibilizarea numelui”.

Pe de altă parte, președintele Kelemen Hunor a atras atenția că este urgentă formarea noului guvern, comentând că numirea prin rotație a premierilor poate fi o soluție, însă trebuie să fie președinții de partid:

„Cineva trebuie să facă compromisul necesar ca să depăşim această fază a discuţiilor - mai puţine orgolii, un ego un pic mai mic - şi atunci se rezolvă. Suntem în competiție cu timpul, nu unii cu alții, și aici eu săptămâna trecută am zis să vedem când putem să intrăm în Parlament cu programul de guvernare și cu lista de guvern. Au spus că vom încerca în această săptămână. Nu ar trebui să amânăm prea mult. Sper ca săptămâna următoare se va întâmpla.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22