Ciolacu nu vrea comasarea alegerilor nici dacă ar fi constituțională

Redactia | 02.05.2023

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a respinge comasarea alegerilor asupra căreia insistă PNL, purtându-se în acest sens negocieri în coaliție.

Pe aceeași temă

Liberalii vor ca alegerile parlamentare și cele locale să fie comasate, dar ar merge și pe varianta comasării alegerilor parlamentare cu primul tur al prezidențialelor.

Motivul este că patru runde de alegeri ar costa mult, ar necesita timp de pregătire și ar obosi electoratul. În plus, spun liberalii, în instituțiile statului s-ar încetini motoarele.

Ciolacu a spus la un post de televiziune că varianta comasării alegerilor parlamentare și locale este neconstituțională.

„Eu nu cred că se pot comasa alegerile. În primul rând alegerile europarlamentare au loc mult mai devreme. Iar alegerile locale nu pot fi comasate cu alegerile generale. Constituțional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate”, a spus Ciolacu.

Liderul PSD a adăugat că nu este adeptul comasării alegerilor și că n-ar susține varianta comasării nici dacă ar fi constituțional.

Chestionat despre poziția președintei interimare de la Senat, liberala Alina Gorghiu, care a spus în mai multe rânduri că o comasare a alegerilor este posibilă, Ciolacu a răspuns: „Să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate. Eu consider că e corect să gândim ce e mai bine pentru democrație”.

Legat de rotativa guvernamentală, acesta a precizat că „are încredere” că nu vor exista probleme și că președintele României îl va numi premier.

„Mă bazez pe președintele României. Chiar îmi doresc o Românie normală. Eu sunt ferm convins că va respecta înțelegerea din protocol, că va fi o rotație corectă, la timp. E foarte puțin probabil (să pună pe altcineva de la PSD – n.red). Eu nu am făcut nici un acord cu președintele României. A luat act de crearea unei majorități. E în funcție de majoritatea care s-a creat. Dacă românii au considerat că PSD a câștiga alegerile, este bine să respecți decizia românilor”, a spus Ciolacu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22