Ciolacu: Schema de plafonare și compensare a prețurilor la energie să fie prelungită până în 2025

L. G. | 24.08.2022

Liberalizarea pieței energiei a fost o idee „tragică” a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, și că așteaptă să se ia decizia de prelungire a schemei de plafonare-compensare până în 2025.

Pe aceeași temă

„Liberalizarea prețurilor la energie s-a facut în cel mai prost moment pe care și-l putea alege cineva. Ieri am stat cu premierul, noi doi și cu alți specialiști din energie, am stat 5 ore. Și astăzi am stat de vorbă cu prim-ministrul despre energie. Ar fi meschin să ne gândim acum la niște alegeri din 2024, vă spun că sunt foarte hotărât să ducem coaliția până în 2024 și am un dialog foarte bun cu premierul pe problemele majore. Plafonarea din prezent va rămâne în continuare pentru populație, ne dorim să venim cu un act normativ să ducem lucrurile până în 2025. Este exclus să nu plătim această compensare, avem resursele bugetare necesare”, a afirmat Marcel Ciolacu la Antena 3.

Liderul PSD a spus că Guvernul va veni cu o decizie privind continuarea schemei actuale de plafonare și compensare până la 1 septembrie.

Despre criticile pe care PSD i le aduce ministrului Energiei, Virgil Popescu, Ciolacu a spus că „nu are nimeni nimic personal cu Virgil Popescu, sau numai cu Virgil Popescu”.

„Eu nu-i cer premierului sa schimbe anumiți miniștri, eu încerc cu premierul să găsim cele mai bune soluții, este un patriot, la fel ca mine, un om de bună-credință, implicat și amandoi când nu înțelegem anumite lucruri ne vedem, chemăm specialisti. Vom veni foarte repede cu o decizie pana la 1 septembrie pe energie”, a adăugat liderul PSD. Acesta de asemenea a dat asigurări că nu va fi depășit deficitul bugetar.

Tensiuni în coaliție pe tema energiei

Tema compensării prețurilor la energie și efectele costurilor mari a dus la tensiuni în coaliția de guvernare, unde PSD îl acuză pe ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, că nu se implică în rezolvarea situației. Preşedintele social-democraților, Marcel Ciolacu, i-a cerut ministrului să vină până la 1 septembrie cu un act normativ în acest sens. Totuși, a precizat el, oricare va fi decizia luată, prețurile pe care le plătesc românii pentru electricitate și gaze naturale nu se vor schimba. „Am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie. A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi, o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare. Chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a spus Ciolacu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22