Ciolacu: Sigur avem voturile necesare pentru demiterea Guvernului. Nu ne este frică de anticipate

Laurentiu Gheorghe | 03.02.2020

Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat după citirea moțiunii în plenul Parlamentului că este sigur de voturile necesare. Pentru funcția de premier PSD va propune pe cineva din afara partidului.

Pe aceeași temă

„Da, sunt sigur că acum avem voturile necesare să treacă moțiunea”, a spus Ciolacu după ce s-a citi moțiunea de cenzură. El a precizat că, dacă moțiunea de cenzură este adoptată, PSD va face „o propunere de premier din afara partidului”. Despre posibilitatea ca Sorin Grindeanu să fie nominalizat pentru propunerea de premier, Ciolacu nu a vrut să răspundă: „Nu am stat cu dânsul de vorbă”.

Întrebat de asemenea dacă preferă alegeri anticipate, Marcel Ciolacu a replicat: „Nu am nicio problemă cu niciun fel de alegeri. Prefer democrația să fie respectată. În cazul în care e criză politică, nu se poate ajunge la un guvern, se merge la anticipate. Eu prefer alegeri din 4 în 4 ani, dar nu exclud anticipatele. E criză politică, așa spune Constituția”.

Liderul interimar al PSD a mai spus că în acest moment PSD și UDMR nu doresc să aibă o înțelegere și propunere de proiect politic împreună. Întrebat în acest context de cine ar fi susținută propunerea PSD de premier, Ciolacu a spus: „Vom vedea”.

De asemenea, Ciolacu a dezmințit zvonurile aparute in spatiul public cu privire la o intelegere intre PNL si PSD privind adoptarea motiunii de cenzura si caderea Guvernului, astfel incat sa se ajunga la alegeri parlamentare anticipate.

****

Camera Deputatilor si Senatul s-au reunit, luni, in sedinta comuna, pentru prezentarea motiunii de cenzura pe care PSD a depus-o dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea pe proiectul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin.

Motiunea, intitulata „Guvernul Orban/PNL - privatizarea democratiei romanesti”, a fost semnata de 208 parlamentari.

Potrivit acestora, Executivul trebuie demis de urgenta pentru ca schimbarea sistemului electoral in prag de alegeri incalca standardele europene, dar si pentru ca adoptarea acestor modificari s-a facut in mod unilateral, fara consultare si dezbatere, prin angajarea raspunderii de catre partidul aflat la Putere.

La finalul sedintei, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ca Birourile reunite permanente vor stabili azi calendarul dezbaterii si votului asupra motiunii de cenzura.

„Pentru PSD, viața oamenilor e sfântă. Pentru Guvernul Orban profitul privat este mai important decât viața oamenilor. Spun asta pentru a vă reaminti că datoria Guvernului pe care îl conduceți ar trebui să fie viața romanilor. În momentul în care un stat reușește să protejeze viața cetățenilor săi, se poate îndrepta și spre îmbunătățirea ei. Dumneavoastră, însă, nu aveți nici viziune, și nici priorități compatibile cu nevoile reale ale României anului 2020”, se arată în primul paragaf al textului moțiunii.

Social-democrații susțin că decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislației electorale „nu are legătură cu viața românilor, ci cu calculele electorale ale PNL”. PSD și UDMR susțin că prin moţiunea de cenzură vor să sancţioneze tocmai încălcarea gravă a standardelor electorale.

„Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!", susţin semnatarii moţiunii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22