Cioloș, despre cotele minime de reprezentare a femeilor: Ar fi bine să fie temporare

Iulian Popescu | 19.01.2016

Premierul Dacian Cioloş a declarat marți că nivelele minime de reprezentare a femeilor pe listele de candidați pentru alegerile parlamentare ar trebui să fie introduse temporar, iar proiectul ar fi mai bine să fie prezentat ca o oportunitate.

Pe aceeași temă

 

Alina Gorghiu promovează zilele acestea un proiect de lege prin care se dorește să se impună ca o cotă de 30 la sută dintre candidaţii de la alegerile locale și parlamentare să fie femei. Oamenii vor fi liberi să aleagă pe cine vor, dar partidele ar putea fi, potrivit acestei inițiative să fie obligate să

 

Iniţiativa este semnată de 154 de aleşi, de la toate partidele, iar reprezentarea femeilor în politică a fost dezbătută marți în prezenţa premierului şi a preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

 

Cel puțin 15 de state din Europa  și mai mult de 80 din întreaga lume au apelat la această soluție menită să încurajeze participarea femeilor în politică, acestea constituindu-se în prezent, într-un gen subreprezentat.

 

În România, populația feminină reprezintă 52% în România, dar numai 11,5% din parlamentari sunt femei.

 

Partidul Național Liberal a organizat marți dezbaterea ”Reprezentarea de gen în politică – provocări și soluții”, la care a participat și premierul.

 

"Probabil, pentru o societate normală, n-ar trebuie să fie și mai ales în structurile reprezentative, care sunt rezultatul unor alegeri, n-ar trebui să existe aceste cote sau impuneri, dar cred că, dacă am impune acest lucru, și eu aș susține ideea să avem niște nivele minime de reprezentare, însă le-aș vedea ca fiind temporare și ca fiind ocazia unei oportunități și nu a unei obligativități; cel puțin eu așa le-aș prezenta. Cred că e important să creăm oportunitatea pentru prezența femeilor și nu neapărat să o impunem ca și o obligativitate.
Și, ca să nu las impresia că doar vorbesc despre aceste lucruri în care, cum v-am spus chiar cred, vreau doar să reamintesc faptul că în guvernul pe care îl conduc, din 22 de membri, 7 sunt femei, nu pentru a respecta anumite cote, ci pentru că am considerat că așa este bine și așa s-a întâmplat, de altfel. Pe anumite poziții, am considerat că, pentru buna funcționare a echipei, e mai bine să mă îndrept mai degrabă spre femei decât spre bărbați, atunci când am avut de ales în astfel de situații. Cam acestea ar fi elementele cu care vreau să contribui la dezbaterea de astăzi. Mulțumesc", a spus premierul, potrivit discursului său, postat pe gov.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22