Cioloș și alți șase lideri europeni lansează o nouă mișcare politică: Sa trezim Europa!

Redactia | 27.09.2018

Șapte lideri europenii, printre care Christophe Castaner, șeful partidului lui Emmanuel Macron, Guy Verhofstadt, liderul ALDE, Matteo Renzi, fost premier italian si Dacian Ciolos, presedintele Miscarii Romania Impreuna, au lansat un nou proiect care isi propune sa-i mobilizeze pe cetateni impotriva populistilor care par sa castige tot mai mult teren pe batranul continent. Manifestul, numit ”Să trezim Europa” a fost publicat de ziarul Liberation.

Pe aceeași temă

 

In apel se arata ca Europa se confrunta, ca si in alte momente din istoria ei, cu divizarea si lipsa de reactie.

 

”La un secol după primul război mondial, când Europa e confruntată cu diviziunile interne, refuzăm să fim o generație adormită. Lansăm un apel, cu 8 luni înainte de europarlamentare, propunem să refondăm Europa pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor”, scriu cei șapte  lideri europeni.

 

"Noi refuzam sa fim o generatie adormita. Trebuie sa actionam acum sau proiectul european se va stinge. Mai rau: ar putea fi asfixiat de conducatori populisti pentru care Uniunea este o anomalie a istoriei pe care au convenit sa o distruga", se arata in articolul citat.

 

"Europa actuala pare mult prea des depasita de problemele pe care le are de infruntat, ca e vorba de ecologie, economie sau migratie. E depasita de asteptarile cetatenilor care vor mai putine norme si mai multa actiune. E depasita de angajamentele pe care nu le poate tine in lipsa unei viziuni comune si a unei functionalitati performante", se arata in apelul asumat de cei sapte lideri politici europeni.

 

Articolul, intitulat ”Să trezim Europa”, e semnat de Christophe Castaner (șeful partidului lui Emmanuel Macron), Guy Verhofstadt (liderul ALDE), Matteo Renzi (fost premier italian), Albert Rivera (președintele partidului spaniol de centru Ciudadanos) , Joseph Muscat (premierul din Malta), Alexander Pechtold (președintele unui partid din Olanda) și Dacian Cioloș, președintele Mișcării România Împreună.

Cei șapte politicieni europeni propun o nouă mișcare la nivelul UE în care cer o ”Europă mai puternică” și cer o reformare a tratatelor Uniunii.

 

In document mai sunt mentionate si alte aspecte, printre care progresele inregistrate in ceea ce priveste apararea sau piata fortei de munca, ce demonstreaza ca "Europa progreseaza cand vointa politica ii aduna pe cetateni in jurul unui proiect clar si ambitios".

 

Autorii noului proiect spun ca trebuie depasite clivajele care anima politica europeana de 40 de ani si care au dus la impasul actual. De asemenea, ei subliniaza ca "toti Orban-ii, Le Pen-ii si Salvini-ii Europei nu fac decat sa acuze Uniunea de toate relele, fara sa propuna in loc nimic constructiv si fara sa se puna de acord macar asupra unei pozitii comune".

 

"Noi trebuie sa venim cu propuneri. De aceea, proiectul nostru de refondare a Europei este clar (...) noi sustinem cu mandrie valorile fondatoare, ale pacii, libertatii, prosperitatii si solidaritatii.

 

In loc sa atacam Justitia si Opozitia, noi cerem respectarea statului de drept si a institutiilor democratice. In locul unui continent divizat, tinut la mana marilor puteri mondiale, noi vrem o Europa suverana, care intervine acolo unde o tara izolata este neputincioasa: in politica economica si monetara, in securitate si aparare, in problemele de mediu si agricole, in politica sociala, in imigratie si integrare", se arata, printre altele, in manifest.

 

Nu in ultimul rand, cei sapte lideri politici europeni subliniaza ca sunt gata sa reformeze tratatele europene "daca e necesar".

 

"Suntem hotarati sa inaintam in ciuda blocajelor. Vrem o Europa mai puternica, unita si suntem deschisi sa ii primim pe toti cei care vor sa ni se alature pe acest drum (...) Ne raman 8 luni pentru a convinge, fiecare in tara noastra, ca Europa merita acest nou proiect si ca alegatorii merita aceasta noua Europa", se mai arata in documentul-manifest.

Citește aici articolul integral (lb. franceză)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22