Cioloș: Iohannis poate să ceară Guvernului s-o susțină pe Kovesi în Consiliul UE dar nu poate obliga

Laurentiu Gheorghe | 01.03.2019

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că președinte poate solicita Guvernului să o spijine ăe Kovesi pentru ocuparea postului de procuror-șef european, dar nu poate impune acest lucru.

Pe aceeași temă

„Sigur că ar putea să le ceară acest lucru (susținerea lui Kovesi – n.r.), dar, în Consiliul de miniştri, miniştrii şi Guvernul sunt cei care reprezintă România. Ar putea teoretic, dar nu ştiu dacă ar putea obliga Guvernul să ţină cont de acest mandat", a declarat, vineri, Dacian Cioloș la RFI.

"Preşedintele poate să facă ceea ce îi permite Constituţia, mai mult nu poate să facă şi asta face şi văd în ultimul timp că o face foarte activ", a adăugat Dacian Cioloş.

În opinia sa, preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi apropiaţilor săi le este teamă să nu ajungă Kovesi la Parchetul European, dar există şi o răzbunare faţă de fosta şefă a DNA.

"Nu ar trebui să uităm că domnul Dragnea şi apropiaţi ai dânsului sunt implicaţi într-un dosar pe care l-a deschis OLAF legat de fraudarea fondurilor. Acum va exista această instituţie care va instrumenta dosare la nivel european inclusiv cu procurori din ţările membre şi poate să fie o teamă legată de acest lucru, poate mai au şi alte lucruri pe conştiinţă domnul Dragnea şi alţi membri din PSD. (...) Eu văd şi o ură a domnului Dragnea, a unora din PSD vizavi de Codruţa Kovesi, o ură care, iată, e expusă public şi face rău României prin atitudinea pe care o au instituţiile din România", a menţionat Dacian Cioloş.

El a susţinut că această atitudine nu împiedică instituţiile europene "să recunoască profesionalismul şi calitatea Codruţei Kovesi".

"Îl auzeam pe domnul Tăriceanu care spunea că Parlamentul European se implică în numirea procurorilor, noi nu ne implicăm în România. Nu, în România nu se implică Parlamentul, ci se implică politicienii, punând mâna pe instituţiile care ar trebui să fie independente în acest proces. Acolo, Parlamentul European se implică punând în valoare profesionalismul oamenilor", a precizat Cioloş.

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a obţinut săptămâna aceasta cele mai multe voturi în Comisiile LIBE şi CONT din Parlamentul European, după audierile pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European.

Propunerea rezultată din votul Comisiei LIBE şi din recomandarea Comisiei CONT va fi trimisă Conferinţei Preşedinţilor (preşedinţii PE şi liderii grupurilor politice). Ei vor decide paşii de urmat pe 7 martie, înaintea negocierilor cu Consiliul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22