Ciolos o sustine in continuare pe Pruna la Justitie. Motiunea a vizat declaratii nu fapte

Dora Vulcan | 18.10.2016

Premierul Dacian Ciolos o sustine in continuare pe Raluca Pruna pentru postul de ministru al Justitiei pentru ca motiunea adoptata marti impotriva sa a vizat doar declaraţii ale ministrului, nu şi acţiuni concrete sau lipsa acestora, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului Liviu Iolu, citat de News.ro.

Pe aceeași temă

 

 

 

Premierul Dacian Cioloş a luat notă de moţiunea simplă votată în Parlament şi consideră că parlamentarii au dorit prin această moţiune să îşi clarifice anumite declaraţii ale doamnei Prună a anunţat Liviu Iolu, citat de News.ro.

 

”Premierul consideră că doamna ministru a fost chemată în Parlament nu pentru ceea ce a făcut sau pentru ceea ce nu a făcut în domeniul pe care îl gestionează, ci pentru ceea ce a spus”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, adăugând că premierul a luat notă de moţiunea simplă şi de poziţiile exprimate de partidele politice, în contextul acestei perioade de precampanie electorală.

 

Prim ministrul Dacian Ciolos crede ca parlamentarii au dorit de fapt să îşi clarifice anumite declaraţii ale doamnei Prună - făcute într-un context mai larg, legat de investiţiile financiare în Justiţie - şi nu au avut obiecţii de fond asupra mandatului sau obiectivelor asumate de Ministrul Justiţiei, a menţionat Iolu.

 

"Din acest motiv premierul consideră că doamna ministru trebuie să îşi continue activitatea şi să gestioneze mai departe portofoliul pe care îl deţine", a conchis purtătorul de cuvânt.

 

Prin natura ei, o motiune simpla nu are valoare ultimativa la adresa unui ministru. Decizia apartine eminamente premierului in functie cu privire la asumarea consecintelor adoptarii ei. 

 

***

 

 

Deputatii au adoptat motiunea simpla impotriva Ralucai Pruna, ministrul Justitiei

 

Parlamentarii Romaniei au adoptat astazi cu 155 de voturi pentru motiunea simpla contra Ralucai Pruna, ministrul Justitiei. Motiunea a fost depusa zilele trecute de social-democrati, PNL anuntand ca se va abtine de la vot.

 

 

Motiunea simpla ”Şi minciuna poate ucide” a fost depusa zilele trecute de PSD dupa ce Raluca Pruna a declarat, intr-o sedinta CSM, ca a mintit la CEDO ca Romania are bani pentru penitenciare. 

 

Raluca Prună a declarat, in urma votului, ca nu va demisiona decat daca premierul Ciolos ii va cere acest lucru. Motiunea simpla nu duce in mod direct la demisia ministrului, chiar daca a fost votata de catre deputati.

 

Pruna a declarat, in fata Parlamentului, ca isi asuma declaratiile pe care le-a facut si ca este libera sa atraga atentia asupra problemelor existente in sistem.

 

Ea a mai afirmat ca respinge acuzatiile care i se aduc precizand ca s-a ajuns la aceasta motiune pentru ca a indraznit sa spuna ca  "imparatul este gol" : "Sunt aici, în fața dumneavoastră, pentru că am avut curajul să spun că împăratul este gol... Declaraţia mea trebuie interpretată în cheia îngrijorării mele privind neputinţa noastră... Vă propun să facem un pas de la politicianism la responsabilitate... " a spus Raluca Pruna, citata de stiripesurse.ro

 

***

 

Raluca Pruna a declarat acum cateva zile, intr-o sedinta a CSM, ca ar fi mintit la CEDO in privinta banilor pe care ii are Romania pentru penitenciare: "Eu am mintit acolo spunand ca noi am asigurat buget pentru sapte penitenciare a cate 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproximativ un miliard de euro. Astea erau doar niste bune intentii, pentru ca, de fapt, in buget noi nu avem acesti bani", a afirmat Raluca Pruna, intr-o sedinta a CSM.

 

Intr-un comunicat transmis saptamana trecuta, Raluca Prună isi exprima regretul că nu a putut participa la dezbaterea moțiunii simple din Camera Deputaților, îndreptată împotriva ei, din motive care nu au ţinut de voinţa sa. 

 

"Ministrul Justiției regretă că nu a putut lua cuvântul la dezbaterea ce a avut loc astăzi, cu privire la Moțiunea simplă inițiată de 80 de deputați, din motive independente de voința sa. Ministrul Justiției speră că i se va oferi oportunitatea de a răspunde în fața membrilor Camerei Deputaților la următorul plen. Ministrul Justiției reiterează faptul că a fost, este, și va fi mereu deschis discuțiilor cu membrii Parlamentului României", conform unui comunicat al MJ.

 

Dezbaterea motiunii a fost insa amanata saptamana trecuta din lipsa de cvorum.

 

Ministerul Justitiei a facut cateva precizari legate de afirmatiile ministrului Justitiei, in urma scandalului aparut in spatiul public:

 

- Afirmația a fost făcută în contextul lipsei investițiilor pentru instanțe, nevoia de avea aceste investiții, și necesitatea unei programări bugetare multianuale;

 

- Comparația cu sistemul penitenciar și fondurile alocate acestuia a fost făcută doar pentru a sublinia provocările cu care ne confruntăm în cazul dezvoltării unei infrastructurii la nivelul întregului sistem judiciar;

 

- Propunerea de a construi noi penitenciare a fost vehiculată în decursul discuțiilor tehnice din minister, și în ședințele de dezbatere pe tema acțiunilor pe care le poate pregăti România pentru a evita pronunțarea de către CEDO a unei hotărâri pilot;

 

-În dorința de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decât să inducă în eroare pe partenerii de la CEDO, am oprit  un memorandum, pregătit pentru ședința de guvern din 19 ianuarie 2016 și care conținea estimări nerealiste ;

 

- În schimb, am inclus în acel memorandum (memorandum I) obligația pentru agentul CEDO și instituțiile cu care colaborează (inclusiv MJ) de a prezenta  o nouă estimare, realistă și cu un buget asumat (Memorandum II);

 

- Acesta din urmă a fost aprobat de Guvern la 27 aprilie 2016, vizează construcția a două penitenciare până la 2021, precum și preluarea a două locații pentru reamenajare (până în 2023)

 

-România are nevoie de un cadru predictibil de finanțare a investițiilor în sistemul judiciar, în primul rând printr-o programare bugetară multianuală;

 

- E bine ca discutăm public acest lucru, chiar și în context pre-electoral, pentru că e necesar un consens politic de natură să garanteze nivelul necesar de investiții în sistemul judiciar, indiferent cine va fi la guvernare.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22