Cioloş salută decizia SUA de a majora bugetul Initiativei pentru Reasigurarea Europeana

Vlad Toma | 04.02.2016

Dacian Cioloş, premierul României, a declarat astăzi ca decizia SUA de a mari bugetul fortelor armate din estul Europei vine in intampinarea obiectivelor securităţii ţării noastre şi a regiunii în care ne aflăm.

Pe aceeași temă

 

"Am primit cu incredere anuntul SUA legat de cresterea de patru ori a bugetului destinat Initiativei pentru Reasigurarea Europeana (European Reassurance Initiative/ERI) pentru anul 2016. Aceasta decizie subliniaza angajamentul puternic al SUA pentru securitatea europeana si vine in intampinarea obiectivelor comune pe care le avem in ceea ce priveste securitatea regionala si a tarii noastre", arata premierul intr-o declaratie de presa.
 

"Parteneriatul nostru Strategic ofera cadrul necesar pentru  dezvoltarea acestei relatii. Sunt convins ca pasii pe care ii facem impreuna sunt in directiile pe care le-au subliniat toate strategiile noastre de securitate din ultimii ani si au o larga sustinere in societate. Avem un angajament politic de a atinge anul viitor 2% din PIB pentru cheltuielile de securitate si vrem sa aratam ca si prin aceasta decizie intelegem sa raspundem adecvat provocarilor actuale si viitoare", mai transmite Ciolos.

 

Context

 

Pe 1 februarie, presa americană scria despre intenția administrației Obama de a acorda mai multă atenție flancului estic al NATO, pe linia statelor baltice-Polonia-România. Ca răspuns la agresivitatea Federației Ruse în regiune, Washingtonul pregătește pentru 2017 un buget de mai bine de patru ori mai mare decât cel actual de 789 de milioane dolari. Cele 3,4 miliarde de dolari destinate cheltuielilor militare americane în Europa, în 2017, vin ca reasigurare a aliaților estici în fața Moscovei.

 

Implementarea măsurilor militare luate de SUA va contribui substanțial la securitatea României și a regiunii, a transmis de asemenea ministerul român al Afacerilor Externe.

 

Ministerul Afacerilor Externe salută anunțul SUA privind sporirea de patru ori a bugetului destinat Inițiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative/ERI) pentru anul 2017, precum și determinarea de a asigura o prezență militară americană robustă în Europa. Anunțul reprezintă o confirmare a angajamentului puternic al SUA pentru securitatea europeană, întărind măsurile Aliate destinate apărării colective și descurajării factorilor de risc”, a aratat MAE.

 

Marți, secretarul american pentru Apărare afirma că Pentagonul urmărește să obțină un buget de aproximativ 582 de miliarde de dolari pentru următorul an fiscal. Strategia americană de apărare urmează a-și schimba prioritățile de cheltuieli pentru a se adapta noului mediu de securitate marcat de ascensiunea Rusiei și a grupării teroriste Daesh (Stat Islamic), a punctat Ashton Carter. Astfel, Pentagonul urmărește o reorientare a cheltuielilor pentru a combate cele mai mari cinci provocări cu care se confruntă SUA: Rusia, China, Coreea de Nord, Iranul și Statul Islamic. “Mediul de securitate de astăzi e schimbat dramatic față de cel din ultimii 25 de ani, iar acest lucru cere noi modalități de gândire și de acțiune”, explica secretarul Apărării.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22