Cioloș: Starea de urgență trebuie clarificată repede, deocamdată a stârnit mai multă panică

Redactia | 15.03.2020

Decizia președintelui României de a decreta starea de urgență este una bună, dar ea trebuie clarificată repede pentru că deocamdată a stârnit mai multă panică, iar oamenii nu știu la ce să se aștepte.

Pe aceeași temă

Dacian Cioloș spune că suntem la începutul unei crize care se dovedește a fi o imensă provocare pentru noi toți, pentru că nu ne-am mai confruntat cu așa ceva în timpul vieții noastre și că trecem printr-o criză sanitară care va continua cu una economică și socială.În acest context, cele mai multe decizii-cheie se iau și se aplică la nivel național și local, în funcție de amenințările pentru populație, firme, sistemul medical și cel administrativ. Avem apoi un nivel european de decizie, ajutor, coordonare și bune practici care pot testa solidaritatea între state și mobiliza mijloace comune de finanțare de urgență, afirmă fostul premier.

Această decizie ar trebui să asigure coordonarea eforturilor administrative, de reacție rapidă în sistemul de sănătate, de ordine publică menite să reducă răspândirea virusului, să permită statului să intervină și să identifice soluții rapide crizei cu care ne confruntăm, spune Cioloș.

"Medicii și personalul medical - care vor fi în prima linie în săptămânile care urmează - trebuie pregătiți și dotați cu toată aparatura necesară pentru a avea grijă de cei mai fragili, afectați de coronavirus. Am semnale că sunt spitale unde există numai câte o mască de medic, altele unde nu există în acest moment niciuna. Responsabilitatea e și a noastră, a tuturor, nu doar a autorităților. Însă acestea din urmă trebuie să explice rapid măsurile de distanțare socială necesare pentru a preveni extinderea pandemiei. Iar noi trebuie să le respectăm pentru că așa îi vom proteja pe ceilalți, ne salvăm pe noi și limităm extinderea pandemiei", afirmă Cioloș.

Potrivit lui Cioloș, Guvernul Orban are, de ieri, toate instrumentele necesare la îndemână și poate lua măsuri pentru a răspunde urgenței economice provocate de criza sanitară prin protejarea companiilor și salvarea locurilor de muncă ale oamenilor. "Primii loviți sunt transportatorii, companiile din turism și HoReCa, organizatorii de evenimente și furnizorii de servicii, companiile care depind de lanțuri de aprovizionare din zonele afectate de COVID-19. Riscă să urmeze sectorul agro-alimentar".

Măsurile propuse de Cioloș:

  • suspendarea sau amânarea cu minimum trei luni a termenelor de plată pentru contribuțiile la bugetul de stat (impozite, contribuții la asigurările sociale etc.) pentru companii, IMM, liber profesioniști, persoane fizice autorizate

  • deschiderea unor linii temporare de credit fără dobândă pentru plata angajaților și a furnizorilor pentru companiile direct afectate de criza coronavirus

  • o măsură care poate fi luată imediat este plata restanțelor pe care le are statul față de companii din rambursări de TVA sau compensarea datoriilor statului către firme cu sumele pe care acestea le datorează la bugetul de stat.

Președintele Renew Europe spune că la nivel european se caută surse de finanțare pentru a evita o criză economică și socială și că un prim pachet de măsuri a fost prezentat deja de Comisia Europeană și va fi aprobat urgent în Parlamentul European.

Măsuri luate de Comisia Europeană

  • Inițiativa de investiții pentru a răspunde crizei create de COVID-19. Această inițiativă folosește în principal banii necheltuiți din fondurile de coeziune - România poate beneficia astfel de peste 3 miliarde de euro (dintr-un buget de 37 de miliarde de euro, disponibil la nivel european). Banii pot fi mobilizați rapid pentru cheltuieli legate de lupta împotriva coronavirus, pentru sprijinirea sistemului medical (de exemplu, achiziția de echipamente în spitale, măști, inhalatoare etc.). Totodată, din aceste fonduri, România poate finanța capitalul de lucru al IMM-urilor sau crea scheme de ocupare profesională de scurtă durată (adică poate acoperi costurile salariale pentru IMM-urile afectate de criză).

  • Flexibilizarea acordării ajutoarelor de stat către companiile afectate de criză. Guvernul trebuie să fie în contact direct cu Comisia Europeană pentru a discuta care sunt modelele de scheme de ajutor de stat de care este nevoie și care pot fi aprobate rapid.

  • Un miliard de euro va fi redirecționat din bugetul UE ca garanție către Fondul European de Investiții, pentru a stimula băncile să furnizeze lichidități IMM-urilor. Aceste garanții de risc vor mobiliza un capital de împrumuturi de aproximativ 8 miliarde de euro finanțare de care ar trebui să beneficieze 100.000 de IMM-uri la nivel european. Este esențial ca Guvernul României împreună cu băncile să facă acest mecanism funcțional în următoarele zile.

  • Aproape 180 de milioane de euro din Fondul European de ajustare la globalizare prin care pot fi sprijiniți lucrătorii concediați și cei care desfășoară activități independente.

"La nivel european, împreună cu Comisia Europeană, Consiliul și colegii din Parlamentul European, lucrăm la mobilizarea rapidă a acestor resurse. Alte pachete de sprijin vor urma. Dar, pentru a le accesa, e nevoie ca premierul Orban să pună AZI oameni capabili să stabilească rapid nevoile de achiziții în spitale și cele de sprijin pentru companii, să pregătească modificarea programelor operaționale și schemele de ajutor de stat, astfel încât banii să poată fi folosiți în zilele și săptămânile care urmează", adaugă Cioloș.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22