Cioloș susținut de Macron și partidul Ciudadanos are prima șansă pentru șefia grupului Renew Europe

Laurentiu Gheorghe | 18.06.2019

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron, En Marche, și cel spaniol, Ciudadanos, precum și unele germane și olandeze, au decis să-l susțină pe Dacian Cioloș la șefia grupului Renew Europe din PE.

Pe aceeași temă

Politico.eu scrie că fostul premier român capătă prima șansă pentru a conduce grupul progresiștilor europeni, o premieră pentru un europarlamentar român, relatează G4Media.ro.

Contracandidații al lui Dacian Cioloș sunt Sophie in‘t Veld, europarlamentar olandez susținută de Partidul Liberal Democrat din Marea Britanie, și Fredrick Federley, europarlamentar suedez susținut de partidele nordice.

Politico dezvîluie că un document intern arată că în acest moment Dacian Cioloș are cele mai mari șanse, având atât susținerea En Marche și Ciudadanos, cât și cea a grupurilor Free Democratic Party (Germania) și People’s Party for Freedom and Democracy (VVD – Olanda), cel mai mare rival intern al partidului lui Sophie in ‘t Veld.

Votul pentru conducerea grupului este programat miercuri dimineață. Dacă va câștiga șefia grupului, Dacian Cioloș va ajunge într-o poziție extrem de puternică, potrivit Politico, pentru că grupul Reînnoim Europa va arbitra practic orice decizie importantă din Parlamentul European, dat fiind că marile partide PPE (popularii) și PES (socialiștii) au pierdut serios din locuri și au nevoie de un aliat pentru majoritate.

Dacian Cioloș a devenit favorit clar după ce Nathalie Loiseau, reprezentanta En Marche și fost ministru pentru chestiuni europene în guvernul francez, și-a antagonizat o mare parte a membrilor grupului în timpul primelor discuții din grup.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22