Ciolos: Un rol mai activ al Romaniei in UE, pentru a utiliza deplin beneficiie integrarii

Iulian Popescu | 17.12.2015

Premierul Dacian Cioloș, care reprezintă România la summitul de iarnă al Consiliului European, declară că va face ce îi stă în putere pentru un rol cât mai activ al României în Uniunea Europeană, pentru a utiliza cât mai mult de beneficiile integrării.

Pe aceeași temă

 

"Cred într-o familie europeană puternică și voi face ce îmi stă în putere în calitate de prim-ministru pentru un rol cât mai activ al României în Uniunea Europeană. Este singurul mod în care putem utiliza pe deplin beneficiile integrării", scrie joi premierul Dacian Cioloș într-o postare pe pagina sa de Facebook legată de participarea sa la prima sesiune de lucru a Consiliului European.

 

Șeful Executivului subliniază că principala temă de discuții a șefilor de state și de guverne o reprezintă migrația, "un subiect cu sensibilitate politică și care preocupă atât statele membre cât și pe cele din vecinătate în momentul de față".

 

"Așa cum am spus și în fața Parlamentului României, poziția mea este una clară: UE trebuie să insiste în primul rând pe înțelegerea și tratarea cauzelor migrației, iar apoi pe identificarea măsurilor optime pentru a ține sub control migrația ilegală și necontrolată", mai spune Cioloș, adăugând că liderii europeni vor ''căuta adoptarea unei concluzii privind situația din Siria'' și vor dezbate propunerea de prelungire cu 6 luni a sancțiunilor impuse Federației Ruse.

 

Dacian Ciolos reprezinta Romania la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles din 17 si 18 Decembrie, asta dupa ce a fost delegat de presedintele Iohannis.

 

Anuntul a fost facut de Administratia Prezidentiala. “In virtutea dispozitiilor art. 80 alin. 1 din Constitutia Romaniei si conform principiului cooperarii loiale dintre autoritatile statului, asa cum acesta a fost interpretat si in jurisprudenta Curtii Constituionale, Presedintele Romaniei poate delega in mod expres Prim-ministrului atributia participarii la reuniunile Consiliului European”, arata Palatul Cotroceni.

 

Articolul 80 din Constitutie spune la alineatul 1 ca “Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii”. Reamintim ca reprezentarea tarii in Consiliul European a reprezentat subiect de dispute intre Premierul tarii – cat timp Ponta ocupa functia – si presedinte, atat in mandatul lui Basescu, cat si in al lui Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22