Ciorbea ar putea ataca vineri la CCR ordonanta de urgenta care îi ajuta pe corupti (surse)

Iulia Mincu | 03.02.2017

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, ar putea ataca vineri la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Penal, scrie HotNews.ro cititnd surse apropiate situatiei.

Pe aceeași temă

 

 

Parchetul General a cerut oficial, joi seara, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pe tema ordonantei prin care au fost modificate codurile penale. Pana acum au mai sesizat CCR pe tema ordonantei Iordache atat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cat si presedintele Klaus Iohannis. De asemenea, si DNA a cerut Tribunalului Militar sa sesizeze CCR prin intermediul instantei, in dosarul Colectiv.

 

Intr-un comunicat remis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se precizeaza ca Avocatului Poporului i-a fost trimisa astazi solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala, punandu-i-se la dispozitie o analiza care cuprinde mai multe "critici de neconstitutionalitate" pe care le poate invoca.

 

Concluzia Parchetului General este ca "toate aceste aspecte conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept", fiind vorba despre "legalitate din perspectiva procedurii legislative si a exceptiilor in aceasta materie, de securitatea juridica din perspectiva previzibilitatii legii, a stabilitatii si coerentei dreptului".

 

Ciorbea declarase initial ca nu are temei legal sa atace ordonanta, motivand ca actul legislativ nu a intrat in vigoare.

 

”Vreau să precizez că în materie de conflict juridic de natură constituțională, noi nu avem competențe. Concluzionez, să văd mai întâi Monitorul. Dacă intră în vigoare peste 10 zile, în toată această perioadă de 10 zile, noi nu avem nicio competență. Nu avem cum să blocăm, stimată domniță. Potrivit legii, noi putem ataca legile și ordonanțele de urgență după ce intră în vigoare. Nu putem sesiza nimic. Cei care pot sesiza CCR-ul cu privire la conflictul juridic de natură constituțională. Noi nu avem această competență. Eu nu fac declarații politice”, a declarar Victor Ciorbea.


 

Cu toate acestea, pe 9 octombrie 2013, Avocatul Poporului a atacat OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, in conditiile in care aceasta intra in vigoare pe 25 octombrie. Deci, a atacat o Ordonanta de Urgenta cu doua saptamani inainte de a intra in vigoare. Atunci, CCR a analizat sesizarea si a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului, Ordonanta de Urgenta fiind abrogata. Diferenta fata de situatia de acum este ca in octombrie 2013, Avocatul Poporului era Anastasiu Crisu, nu Victor Ciorbea.

 

 

Ciorbea a avut o intalnire la sediul institutiei cu presedintele Iohannis, iar dupa intalnire si-a nuantat pozitia, anuntand ca va analiza optiunile. De altfel, presedintele Iohannis a declarat dupa intilnire ca i-a pus la dispozitie toate agumentele necesare in sustinerea unui  asfel de demers.

 

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22