Circulația metrourilor se reia de sâmbătă de dimineață, sindicaliștii suspendând protestele

Laurentiu Gheorghe | 26.03.2021

Sindicatul a acceptat să reia circulația trenurilor de sâmbătă de la ora 05:00 în urma discuțiilor purtate la sediul prefecturii. Negocierile cu conducerea Metrorex continuă.

Pe aceeași temă

Pe perioada negocierilor se suspendă acțiunile disciplinare care îi vizează pe sindicaliști. Protestul are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a dat ca termen limită data de 2 aprilie pentru eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, administrate de firma sindicatului.

"Protestul se va suspenda. Am stabilit un calendar al negocierilor pentru săptămâna viitoare, au venit cu niște revendicări, le vom discuta. Suntem deschiși dialogului, nu vom începe nicio acțiune administrativă împotriva celor care au participat pe toată perioada negocierilor", a declarat, la ieșirea de la discuții, Ștefan Paraschiv, directorul Metrorex.

Circulația metroului, blocată vineri de protestele sindicaliștilor, care s-au așezat pe șine, va fi reluată sâmbătă, au anunțat prefectul Capitalei, Alin Stoica, la finalul discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor de la metrou și ai Metrorex.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat la ieșirea de la discuțiile cu reprezentanții sindicatului și ai conducerii Metrorex: „Circulația va fi reluată de mâine dimineață (sâmbătă – n.r.). Înțeleg că tehnic nu este posibilă reluarea circulației din această seară. Eu nu sunt implicat în negocierile sindicate-Metrorex, doar am mijlocit întâlnirea pentru a putea fi reluată circulația".

Protestul spontan la metrou, care a început încă de vineri dimineață, a afectat traficul din Capitală. Peste 250.000 de călători din Capitală au rămas fără transport, după ce sindicaliştii din Metrorex au decis să intre în grevă. Oamenii au fost nevoiți să se întrepte spre alte mijloace de transport în comun de la suprafață. Autoritățile au anunțat că au suplimentat numărul autobuzelor.

Sindicaliștii au afirmat, la finalul discuțiilor că „nu are rost” să mai dea drumul metroului vineri, „pentru jumătate de oră” și că de fapt nemulțumirile majore care i-au îndemnat la protest ar fi „deficitul mare de personal” și teama că salariile vor fi reduse.

„Am stabilit ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi. Deficitul a ajuns numai săptămana asta la 1.200 de oameni, înseamnă deficit de 25%. Ajunsesem în poziţia în care să ne fie frică să ne mai facem treaba din lipsa fondurilor sau personalului şi să nu ajungem, Doamne fereşte, la puşcărie sau să suferim vreun accident. Domnii Cîţu şi Drulă au făcut o lege a bugetului care blochează activitatea Metrorex. Revendicările sunt să nu ni se mai micşoreze salariile, pentru că este dreptul nostru salarial. Noi nu vrem să ni se ia banii”, a spus un sindicalist participant la negocieri.

La discuțiile cu prefectul au participat reprezentanții Sindicatului Liber Metrou – USLM din METROREX S.A. și ai Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România- Frăția - CNSLR Frăția, conducerea METROREX S.A. și "reprezentanți ai lucrătorilor din subteran".

Greva spontană reprezintă „o acțiune ilegală care dă peste cap viața unui întreg oraș”, a declarat vineri dimineață ministrul Transporturilor Cătălin Drulă. Ulterior, el a anunțat că a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean astăzi.

„Legea este lege pentru toți. În condițiile în care îți asumi să declanșezi să provoci un protest, fie el și spontan, trebuie să știi că în stare de alertă acest lucrru este ilegal. Când declanșezi un conflict de muncă în ceea ce privește transportul public cu metroul, trebuie să știi că ai obligația legală să asiguri minim o treime din transport. Din păcate, aceste lucruri au fost desconsiderate, iar în consecință vor suporta prevederile legale în vigoare. Înțeleg că există o solicitare Metrorex care a ajuns la noi și am trimis-o de urgență la DIICOT. (...) A venit o plângere din partea Metrorex în care îi acuză pe cei care participă la acest protest de sabotaj, de terorism”, a declarat ministrul de Interne.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22